Partner serwisu
25 października 2022

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Kategoria: Z życia branży

Doskonale wiemy, jak ważne jest prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców. Od tego zależy ich świeżość. Bez względu czy dotyczy to przechowywania żywności w domu, czy w fabryce na potrzeby produkcji, należy spełnić szereg wymogów, aby maksymalnie długo cieszyć się ich nienagannym stanem. Czy chcesz się dowiedzieć więcej? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem.

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Bardzo istotne jest dobranie odpowiedniej temperatury przechowywania do konkretnego gatunku owoców, czy warzyw. Przykładowo mango bardzo dobrze znosi niskie temperatury, dzięki czemu nie musimy się martwić pogorszeniem wyglądu, czy konsystencji. Z kolei zbyt niskie temperatury nie sprawdzą się za dobrze w przypadku pomidorów, których skórka się obkurczy w nieestetyczny sposób.

Gdy mówimy o przechowywaniu produktów spożywczych na potrzeby przemysłowe, należy pamiętać także o innych formach zabezpieczenia. W sytuacji, kiedy bardzo często jest wymagane dostarczanie określonej ilości warzyw do dalszego procesu produkcyjnego w fabryce, bardzo przydatna wydaje się kurtyna paskowa na drzwi, która nie dopuści do nadmiernego ogrzewania chłodni - https://pcvexpert.pl/kurtyny-paskowe-na-drzwi/.

Oprócz samych walorów termicznych dodatkowo taka kurtyna zabezpiecza przed rozmaitymi owadami latającymi, które mogłyby się dostać do naszego magazynu. Właściwe zabezpieczenie hali jest niezwykłe istotnie, ponieważ wiąże się to z ewentualnymi stratami. Poprawa termiki oraz usprawnienie przepływu ciągu komunikacyjnego sprawi, że produkcja będzie się odbywać efektywniej.

Właściwa termika jest absolutnie niezbędna do utrzymania naszych delikatnych owoców w najlepszej kondycji. Bardzo często wystarczy kilkanaście godzin zapomnienia, aby w upalny dzień, pyszne maliny przestały już być tak kusząco słodkie, a latające muszki owocowe spowiły ich okolice.

Należy pamiętać, jak ważne jest oddzielenie starych, uszkodzonych owoców od reszty, to właśnie one są przyczyną rozprzestrzeniającej się pleśni, która zniszczy nasze zapasy. Pamiętajmy także, że owoce takie jak truskawki, są niezwykle nietrwałe, dlatego też powinniśmy je myć dopiero po wyjęciu z lodówki.

Istotną informacją jest natomiast fakt, że niektóre warzywa i owoce, takie jak gruszki, śliwki, brzoskwinie, jabłka papryka, cukinia, pomidory, papryka – wydzielają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania niektórych roślin. Niestety w przypadku już tych dojrzałych sprawi, że nasze produkty przedwcześnie zwiędną. Może udało Ci się zaobserwować, że ziemniaki, którym towarzyszą nieopodal jabłka, bardzo szybko kiełkuję?

Kupując marchew z nacią, postarajmy się jej pozbyć, ponieważ to właśnie nać będzie przyspieszać proces więdnięcia. Bardzo podobna sytuacja ma miejsce w przypadku rzodkwi, z której powinniśmy, czym prędzej usunąć liście.

Dobrą praktyką okazuje się unikanie zawilgocenia papryki, pomimo połyskliwej skórki, bardzo chętnie siąknie zanieczyszczoną wodę, która jest przyczyną szybszego jej zepsucia. Dla kontrastu sałata preferuje odmienne warunki, w których jej świeżość możemy przedłużyć za pomocą zwilżonego ręczniczka papierowego.

Poza lodówką doskonale się przechowują banany, które w lodówce nie mogą dojrzeć, a ich skórka brązowieje. Jeśli kupimy nektarynki, które jeszcze nie do końca dojrzały, powinniśmy pozostawić je na kilka dni w papierowej torebce, co spraw, że nabiorą oczekiwanego smaku.

 

Unikajmy przechowywaniu dyń w temperaturze niższej niż dziesięć stopni. Z kolei ogórki preferują stałą temperaturę na poziomie dwunastu do trzynastu stopni.

Egzotyczne owoce nie są naturalnie przystosowane do niskich temperatur, dlatego też nawet magazynowane w takich warunkach szybko tracą na jakości. Ciekawostką może być informacja o sposobie przechowywania pomidorów, ponieważ powinniśmy je przechowywać zawsze ogonkami do góry w temperaturze pokojowej, a także nie powinny być wystawione na bezpośrednie operowanie promieni słonecznych.

Mamy nadzieję, że powyższy artykuł pokazał jak skomplikowane, jest odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców, aby cieszyły nas długo swoją świeżością.

 

źródło: artykuł zewnętrzny
fot. artykuł zewnętrzny
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ