Świąteczny śledzik z bakaliami HELIO
Śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- Śledziowe filety marynowane
- Morele suszone HELIO Natura SO SOFT
- Żurawina HELIO Natura SO SOFT
- Śliwki suszone HELIO Natura SO SOFT
- Rodzynki sułtańskie HELIO Natura
- Ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- Liść laurowy
- 3 goździki
- 10 ziaren kolendry
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 szklanka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Komentarze