Partner serwisu
23 lutego 2023

Udar „poluje” na coraz młodsze osoby! Oto 3 niesamowite produkty superfoods, które pomogą Ci się przed nim ustrzec!

Kategoria: Trendy żywnościowe

W ciągu roku w Polsce udaru mózgu doznaje około 90 tysięcy osób, z czego 20-25% przypadków kończy się śmiercią. Jak wskazują statystyki, choroba zatacza coraz szersze kręgi, niosąc zagrożenie także dla młodych osób: aż 5% udarów zdarza się już u osób poniżej 40 roku życia, w tym nawet 20-latków! Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej poważnej choroby. Wystarczy włączenie do codziennej diety kilku prostych składników, które spożywane regularnie, mogą okazać się bezcenne w trosce o nasze zdrowie i życie.

Udar mózgu a profilaktyka dzięki diecie

Udar mózgu polega na zatrzymaniu przepływu krwi przez naczynia tętnicze, przez co ograniczone lub zahamowane zostaje dostarczenie do mózgu tlenu oraz składników odżywczych, a to stanowi bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a w kwestii profilaktyki przeciwudarowej najwięcej  zależy od nas samych. Przede wszystkim musimy zacząć prowadzić aktywny tryb życia, pozbyć się nałogu palenia papierosów i zrezygnować  z alkoholu. Innym czynnikiem, który może znacząco zniwelować ryzyko udaru mózgu jest dieta bogata w superfoods, czyli wyjątkowo zdrową żywność naturalną, która skutecznie wzmacnia organizm i dostarcza składników odżywczych. Według szacunków już jedna porcja odpowiedniego pokarmu  pozwala zmniejszyć zagrożenie zgonem z powodu udaru aż o 60%! Oto 3 superfoods, które są jak „tarcza ochronna”, która zabezpieczy nasz układ krwionośny i mózg przed udarem!

Superfood nr 1: marchew

Jednym z najistotniejszych produktów są w tym wypadku warzywa, a w szczególności j marchewka. Jedzenie marchewki przez 5 dni w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu o prawie 70%. Wszystko to dzięki zawartym w nim beta-karotenie. Badania przeprowadzone przez Harvard udowodniły, że wystarczy 1,5 marchewki dziennie, aby dostarczyć odpowiednią dawkę dla naszego organizmu. Zalety marchwi są nie do przecenienia, również jeśli chodzi o dostarczenie nam solidnej dawki błonnika. W dodatku, m jest ona w naszym kraju produktem łatwo dostępnym o każdej porze roku i równie skuteczną postacią, co ta surowa, jest świeżo wyciskany sok. Beta karoten zawarty w marchwi oddala nie tylko ryzyko udaru, ale i demencji. Niweluje tzw. stres oksydacyjny, w wyniku którego uszkodzone zostają komórki mózgu. Beta karoten pomaga im się regenerować, czyli w praktyce wzmacnia przekazywanie sygnałów nerwowych i poprawia funkcje poznawcze naszego mózgu.

Superfood nr 2: szpinak

Obecność szpinaku w diecie zabezpiecza nie tylko przed udarem, ale przed całą gamą chorób układu krążenia: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy chorobą niedokrwienną serca. Ponieważ szpinak należy do tzw. pokarmów ubogoenergetycznych, czyli niskokalorycznych, a zawarte w nim cenne składniki najlepiej przyswajają się w obecności tłuszczów, dobrze przy spożyciu łączyć go ze źródłem zdrowych tłuszczów, np. oliwą z oliwek albo też kruszonymi orzechami. Szpinak bogaty jest ponadto w potas, żelazo i magnez. Wszystkie wymienione pierwiastki mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego: obniżają podatność na stres, odpowiadają za właściwą pracę mięśni, ułatwiają zdrowy odpoczynek i sen, co w konsekwencji także chroni przed udarem. Warto jednak pamiętać, że szpinak przy całej palecie korzystnych składników, jest także źródłem szczawianów, na które muszą uważać osoby chorujące na reumatyzm czy kamicę nerkową – w tym wypadku jego spożywanie najlepiej najpierw skonsultować z lekarzem.

Superfood nr 3: herbaty bogate w antyoksydanty

Nie każdy wie, że ryzyko udaru można zmniejszyć nie tylko przez spożywanie określonych pokarmów stałych, ale także prozdrowotnych napojów, takich jak herbaty z wysoką zawartością antyoksydantów.

Potwierdzają to wyniki badań Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie. W przeciągu 7 lat zbadano ponad 100 tysięcy mieszkańców Chin, którzy nie przeszli zawałów serca ani udarów. Badaną grupę podzielono ze względu na częstotliwość picia herbaty – tych, którzy pili ją regularnie, np. 3 lub więcej razy w tygodniu oraz tych pijących ją sporadycznie. Okazuje się, że ludzie regularnie pijący herbatę są o 20% mniej narażeni na udar mózgu.  Jednym ze składników mających na to niebagatelny wpływ  są polifenole, działające jako przeciwutleniacze. Potrafią „wyłapać” w organizmie wolne rodniki, ułatwiają oczyszczanie i regenerację komórek. W różnych herbatach mamy jednak do czynienia z różną zawartością polifenoli, a ich poziom zależy m.in. od procesu fermentacji. Jak zatem wybrać herbatę, która będzie miała ich najwięcej i najbardziej zmniejszy ryzyko wystąpienia udaru?

– Szukając herbaty, która będzie uzupełnieniem profilaktyki przeciwudarowej, należy pamiętać, że polifenole, czyli kluczowe w tym wypadku składniki, są ogromnie podatne na działanie temperatury. Bogata w polifenole jest np. herbata zielona, ale „nie lubi” parzenia w wysokiej temperaturze. Dlatego wszystkie nasze napoje SOTI Natural przygotowujemy w procesie maceracji tj. parzenia na zimno – cold brew –  z dostosowaniem 15 parametrów procesu –zapewnia to utrzymanie w naparze bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów – min. 340 mg, wydobywając jednocześnie dodatkowe walory smakowe. To, o czym warto pamiętać przy wyborze odpowiedniej marki napojów, to także prawdziwie ekologiczne wytwarzanie: nasze herbaty pochodzą z upraw organicznych, skomponowane są ze składników z certyfikatem BIO, są też w pełni wegańskie i nie zawierają słodzików i cukrów. Taki napój jest wygodnym sposobem na to, by przeciwdziałać ryzyku chorób m.in. takich jak udar mózgu– mówi Monika Kowal, właścicielka SOTI Natural.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ