Partner serwisu
26 maja 2023

Wybierz niebieską żywność – dla siebie i dla planety!

Kategoria: Aktualności

Woda zajmuje 71% powierzchni naszej planety. Pochodzące z niej pożywienie, określane jest mianem niebieskiej żywności. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stają się coraz popularniejszą alternatywą dla tradycyjnych źródeł białka. Mogą być pozyskiwane przy stosunkowo niewielkim wpływie na środowisko, a przy tym są pełne składników odżywczych!

Wybierz niebieską żywność – dla siebie i dla planety!

Białko jest niezbędnym elementem naszej diety. Dla milionów ludzi jego jedynym źródłem jest mięso zwierząt lądowych. Niestety jego produkcja odbywa się olbrzymim kosztem – powoduje gigantyczne emisje gazów cieplarnianych i wymaga ogromnych ilości wody słodkiej. Obecnie połowa nadających się do życia terenów lądowych wykorzystywana jest przez rolnictwo, z czego aż 77% zajmuje wypas i uprawa roślin na paszę [1]. Dla zobrazowania jest to obszar odpowiadający wielkości obu Ameryk.

W porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka[2], co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu.

Wodne superfoods

Owoce morza są pełne ważnych składników odżywczych, takich jak cynk, żelazo, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują ponadto, że składniki te spożywane m.in. w tłustych rybach morskich są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety[3].

Na świecie istnieje ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze[4] – jest więc w czym wybierać! Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po ryby i owoce morza, zwracajmy uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane.

Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli. Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

 

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, która działa od ponad 25 lat. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.

W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na pólkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2021-22).

W Polsce MSC działa już od 10 lat. Przez ten czas polskie firmy przetwórcze wyprodukowały ponad 800 tys. ton certyfikowanych produktów na rynki w Polsce, Europie i na całym świecie, a w samej Polsce sprzedanych zostało 400 mln sztuk produktów ze znakiem MSC. Polscy konsumenci mogą wybierać z blisko 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.

www.msc.org/pl

 

[1] https://www.fao.org/faostat/en/#home

[2] https://oceana.org/blog/wild-seafood-has-lower-carbon-footprint-red-meat-cheese-and-chicken-according-latest-data/

[3]https://www.researchgate.net/publication/298429211_Sustaining_healthy_diets_The_role_of_capture_fisheries_and_aquaculture_for_improving_nutrition_in_the_post-2015_era

[4] https://www.nature.com/articles/s41586-023-05737-x

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Tagi: morszczuk, msc
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ