Kasze już od niemowlaka? Dowiedz się, jak je wprowadzać i poznaj proste i smaczne przepisy
U dzieci do 2. roku życia nawyki żywieniowe dopiero się kształtują. Stąd tak ważne jest, by rodzice oferowali swoim maluchom różnorodne produkty z każdej grupy, także te pochodzące ze zbóż, w tym kasze. Jak wprowadzać je do jadłospisu dziecka? W jaki sposób przygotowywać i jak skomponować z kaszą posiłek, by był wartościowy i atrakcyjny dla najmłodszych? Na te pytania odpowiada Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, która proponuje również przepisy z myślą o maluszkach.
Jaka kasza na początek?
Obowiązujące rekomendacje żywieniowe nie określają, w jakiej kolejności należy wprowadzać nowe produkty podczas rozszerzania diety. Dotyczy to również kasz. Ich wyróżnikiem jest obecność glutenu lub jego brak, a także wielkość ziarna - istnieją bowiem kasze drobne i grube. I to te cechy w głównej mierze decydują o rodzaju kaszy, jaką wybierzemy dla naszego dziecka w pierwszej kolejności.
- Już w pierwszych dniach rozszerzania diety, a więc nie wcześniej niż po 17. tygodnia życia (początek 5. m.ż.) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. m.ż.), możemy podać maluchowi zarówno kasze bezglutenowe, jak i te zawierające gluten. Zawsze jednak należy zaczynać od podawania małych ilości, czyli kilku łyżeczek – wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec.
Na samym początku idealne będą drobne kasze, jak manna, kukurydziana czy jęczmienna (drobna), gdyż nie wymagają od dziecka dużych umiejętności gryzienia. W kolejnych tygodniach i miesiącach można sięgać po kasze grube, które mają wyższą wartość odżywczą oraz mobilizują dziecko do gryzienia i żucia.
W jakiej formie?
Ugotowana kasza będzie znakomitym zbożowym dodatkiem do jogurtu lub mleka - zamiast popularnych kaszek bądź słodkich płatków śniadaniowych. Doskonale sprawdzi się kasza jaglana, owsiana, manna, kukurydziana i różne jęczmienne. Taki posiłek warto wzbogacić o sezonowe owoce - sprawią, że danie będzie dla dziecka atrakcyjne wizualnie i smaczne.
Do rączki
Przygotowując kaszę dla malucha w początkowej fazie rozszerzania diety, najlepiej ugotować ją „na kleisto”, co ułatwi dziecku zjedzenie jej.
- Efekt ten uzyskamy, gotując produkt w większej ilości wody i dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tak przygotowaną kaszę wystarczy przełożyć na dno prostokątnego naczynia, ugnieść łyżką i odstawić do ostygnięcia. Następnie kroimy ją w większą kostkę, którą z łatwością maluch weźmie do rączki. Z ciepłej, ugotowanej na kleisto kaszy można także ulepić kulki – proponuje dietetyczka.
Z końcem 1. roku życia, komponując danie dla dziecka, należy zwrócić uwagę na obecność w nim źródła białka, węglowodanów i tłuszczu. Każdy posiłek powinien też zawierać warzywa i/lub owoce.
- Kasza nie zawsze musi być dodatkiem do mięsa czy ryby. Z powodzeniem może zastąpić mąkę i stać się pożywnym składnikiem pierogów leniwych, a połączona z warzywami, stworzy ciekawe w smaku kotleciki – zapewnia Monika Stromkie-Złomaniec.
Na podwieczorek - kasza na słodko
Przynajmniej do końca 1. roku życia nie należy podawać dziecku cukru i jego zastępników (np. miodu, syropu klonowego, syropu z daktyli itp.). Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować ze słodkich poczęstunków.
- Na podwieczorek maluch może zjeść posiłek z owocami, kaszą i serem białym, czyli źródłem białka.
W ten sposób powstanie dobrze zbilansowane danie. Innym pomysłem są placki z owocami - na bazie kaszy manny (np. błyskawicznej, której nie trzeba wcześniej gotować) lub jaglanej. Z pewnością polubią je nie tylko najmłodsi członkowie rodziny – przekonuje ekspertka kampanii.
Przepisy Moniki Stromkie-Złomaniec dla dzieci od 6. m.ż. do 2 r.ż.
Orkiszowe pierogi leniwe z kaszą jaglaną
Składniki:
100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
250g twarogu białego tłustego
70g mąki orkiszowej jasnej (+ mąka do podsypania)
70g mąki ziemniaczanej
1 jajko
do podania: jogurt naturalny i owoce sezonowe
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki na pierogi (ugotowaną kaszę, obie mąki i jajko) zagnieść w misce na ciasto. Odstawić je na około 15-20 minut do lodówki.
W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę. Stolnicę lub blat kuchenny podsypać mąką orkiszową. Schłodzone ciasto podzielić na 3-4 części, z każdej uformować wałeczek, a następnie spłaszczyć go lekko dłonią i odcinać ukośne pierogi/kluski. Gotować partiami - nie wszystkie naraz, bo się skleją. Wrzucać kluski na wrzątek. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty, po czym wyciągać kluski łyżką cedzakową na talerz i tak samo postępować z kolejną partią klusek. Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami.
Kotleciki gryczano-kalafiorowe z natką pietruszki
Składniki:
100g kaszy gryczanej niepalonej (przed gotowaniem)
330g kalafiora
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
mąka z ciecierzycy do obtoczenia kotlecików
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Podobnie przygotować kalafiora. Ugotowane składniki odstawić do wystygnięcia. Do miski przełożyć kalafiora i rozgnieść go dobrze widelcem na papkę (raczej nie miksować, bo zrobi się mus). Do kalafiora dodać ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, posiekaną natkę
i mieloną gałkę muszkatołową. Masę zagnieść dłonią. Odstawić na 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie przygotować kotleciki: z małej ilości masy formować kulki, obtaczać w mące z ciecierzycy i delikatnie spłaszczać dłonią. Kotleciki smażyć na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju rzepakowego, po 2-3 minuty z każdej strony.
Placuszki z kaszy manny z owocami
Składniki:
3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
3 łyżki mleka krowiego 3,2%
1 jajko
olej rzepakowy
sezonowe owoce jagodowe
Przygotowanie:
W miseczce zalać kaszę mannę mlekiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Całe jajko ubić w osobnym naczyniu. Do napęczniałej kaszy wlać ubite jajko i delikatnie wymieszać. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać wraz z odrobiną oleju rzepakowego, nakładać po łyżce ciasta w odstępach i smażyć mini placuszki, po 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki podawać z sezonowymi owocami.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:
Komentarze