Międzynarodowy Dzień Sernika – z rodzynkami czy bez? Wariantów tego ciasta jest znacznie więcej
Sernik to kwintesencja tego, czego każdy z nas szuka w udanym cieście. Jest dobrą propozycją dla wszystkich, bez względu na preferencje żywieniowe. Występuje w wielu wersjach, co sprawia, że każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzony 30 lipca to idealna okazja do zainspirowania się i spróbowania swoich sił w przygotowaniu ulubionego rodzaju tego ciasta. Baskijski, wiedeński, wegański, a może sernik na zimno? Każdy z nich ma swoje sekrety, które warto znać, by wypiek okazał się sukcesem.

Nie jest łatwo znaleźć osobę, która nie zna tego głębokiego, a jednocześnie delikatnego smaku, który wyróżnia sernik. Gości on na naszych stołach nie tylko w trakcie świąt i uroczystości. To jedno z najpopularniejszych ciast, którym chętnie zajadamy się także na co dzień i bez okazji - w kawiarniach, czy do popołudniowej kawy w pracy. Niezależnieod okoliczności ta słodka przekąska zapewnia nam chwilę przyjemności i poprawia nastrój. Jak przygotować ją samemu? – podpowiada Marlena Skrodzka, cukierniczka, blogerka kulinarna, ekspertka kampanii „Słodka Równowaga”.
Przepis na sernikowy sukces
Klasyczna wersja sernika opiera się na kilku dobrej jakości składnikach – np. zmielonym twarogu, jajkach, cukrze i mące. Jednocześnie wypiek ten jest świetnym polem do improwizacji i wykazania się kreatywnością. W zależności od indywidualnych preferencji i potrzeb, daje on wiele możliwości wyboru nie tylko w kwestii smaku, ale też struktury i wyglądu. Warto znać kilka podstawowych zasad, które pomogą w stworzeniu idealnego sernika.
Przygotowując sernik, zwracajmy uwagę na jego najważniejszy składnik, jakim jest biały ser. Najlepiej sprawdzi się w tej roli tłusty twaróg, który zmielony co najmniej dwa razy pomoże nam w osiągnięciu cukierniczego sukcesu. Do osłodzenia ciasta możemy użyć tradycyjnego cukru białego, ale świetnie sprawdzi się również cukier drobny lub cukier puder. W trakcie przygotowywania masy wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te przechowywane w lodówce należy z niej wyjąć co najmniej dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia - mówi Marlena Skrodzka.
Wiele osób stawiających swoje pierwsze kroki w robieniu wypieków ma obawy co do opadania sernika. Jak tego uniknąć?
Są dwa kluczowe aspekty. Po pierwsze sposób przygotowania - serniki, do których dodaje się ubite białka mają tendencję do opadania. Jest to naturalny proces. Dlatego też proponuję, aby do serników dodawać całe jaja i pamiętać o tym, by nie przedłużać miksowania. Po drugie – istotna jest temperatura pieczenia. Ciasto powinno się wstawiać do mocno nagrzanego piekarnika (optymalna temperatura wynosi 180-190’C). Jeśli nie wyciągniemy go od razu, a pozwolimy mu ostygnąć w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (nawet do 30 minut), to prawie pewne, że sernik zachowa swój kształt i nie opadnie.
Jeśli jednak pomimo starań, nie uda nam się go uchronić przed zmianą wysokości – pamiętajmy, że nie wpływa to w żaden sposób na jego smak. Nawet sernik lekko zapadnięty na środku może smakować fenomenalnie – twierdzi ekspertka kampanii „Słodka Równowaga”.
Komentarze