Partner serwisu
03 sierpnia 2023

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zacieśniawspółpracę z ekspertami z obszaru żywności i żywienia w ramach RadyNaukowej

Kategoria: Aktualności

W lipcu br. Zarząd PFPŻ ZP powołał ekspertów do Rady Naukowej trzeciej kadencji. Celem działalności Rady jest wymiana informacji, opinii i poglądów pomiędzy przedstawicielami świata nauki i przemysłu żywnościowego w zakresie najnowszych trendów, rozwiązań, technologiii badań w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności. Nominacje wręczył Andrzej Gantner – Wiceprezes i Dyrektor Generalny. Pierwsze studyjne posiedzenie odbyło się w fabryce firmy Upfield w Katowicach.

Działalność Rady Naukowej ma sprzyjać zacieśnieniu współpracypomiędzy polskimi uczelniami i instytutami, a przemysłem żywnościowym. Wcześniejsza działalność doprowadziła już do wieluciekawych inicjatyw w tym zakresie, czego przejawem był m.in.program grantowy PFPŻ ZP promujący prace badawcze prowadzone wobszarze żywności i żywienia, mające praktyczne znaczenie dlaprzemysłu żywnościowego czy opracowanie bazy danych staży dlastudentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem – mówiAndrzej Gantner.
 
Wskład Rady weszło 26 ekspertów z instytutów naukowo-badawczych iszkół wyższych oraz inne osoby legitymujące się znacznymteoretycznym i/lub praktycznym dorobkiem w obszarach żywności, żywienia i zdrowia publicznego. PFPŻ ZP stara się, aby każdorazowoposiedzenie Rady Naukowej było połączone z wizytą studyjną wzakładzie produkcyjnym firm członkowskich PFPŻ ZP. W czasiespotkania eksperci mają okazję zapoznać się nie tylko z najnowszymiosiągnięciami w zakresie technologii produkcji, ale również zpraktycznymi aspektami zapewnienia bezpieczeństwa i jakościproduktów żywnościowych. Dodatkowo omawiane są również osiągnięciafirm w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego i realizacji strategiizrównoważonego rozwoju. Pierwsze spotkanie Rady Naukowej IIIkadencji miało miejsce w fabryce firmy Upfield – producenta żywnościpochodzenia roślinnego oraz lidera na rynku margaryn i tłuszczówroślinnych.

Jesteśmy zachwyceni, że najbardziej znacząca organizacja producentówjaką jest PFPŻ skorzystała z gościnności naszej największej fabrykiw Europie. Upfield jest liderem żywności pochodzenia roślinnego ikształtuje przyszłość produktów spożywczych. 130 naukowców, którychzatrudniamy w największym na świecie centrum nauk o żywnościroślinnej w Wageningen pomaga nam realizować nasze aspiracjedotyczące żywności smacznej, zdrowszej i lepszej dla planety – mówidr John Verbakel, Chief R&D Officer Upfield, Head of FoodScience Center w Wageningen (Niderlandy).

SpotkaniaRady Naukowej przy PFPŻ ZP planowane są cyklicznie, raz na kwartał. Kolejne spotkanie odbędzie się po wakacjach.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ