Makarony włoskie popularne w polskiej kuchni - zobacz, czy je znasz
Czy znajdą się osoby, które nie lubią makaronu? Na pewno jest ich bardzo mało. Ten najlepszy wywodzi się z Włoch, czyli słonecznego i gorącego państwa położonego w Południowej Europie na półwyspie Apenińskim. Istnieje ponad 300 odmian tego produktu, a ich nazwy najczęściej pochodzą od ich kształtu.

W tym artykule poznasz najpopularniejsze makarony włoskie, których używasz na co dzień, kiedy przygotowujesz różnego rodzaju dania lub jesz je w restauracjach i miejscach inspirowanych Włochami. Zobacz, czy znasz je wszystkie!
Pochodzenie makaronu a Włochy
Większość osób nie ma wątpliwości, że ten produkt wywodzi się ze słonecznej Italii. Jednak jaka jest prawda? Jak głosi jedna z legend, słynny Marco Polo przywiózł przepis na ciasto na bazie mąki z Chin w XIII wieku. To właśnie dzięki niemu dania z makaronem zaczęły pojawiać się na Włoskich stołach.
Rodzaje makaronów włoskich w polskiej kuchni
1. Spaghetti
Chyba nie można zacząć od innego rodzaju makaronu niż najpopularniejszego spaghetti. Jest to długi, ale cienki makaron, który już od wielu lat jest jednym z symboli Włoch. Uwielbiają go nie tylko mieszkańcy tego kraju, ale i inni ludzie na całym świecie - w tym Polacy.
Oryginalny włoski produkt jest przygotowywany z mąki pszennej. Przez swoją długość może sprawiać niektórym kłopot podczas jedzenia, dlatego nawija się go na widelec. Podawany jest najczęściej z gęstymi sosami w połączeniu z oliwą z oliwek.
To właśnie spaghetti króluje w wielu miejscach w Polsce, które są inspirowane klimatem Włoch. Dlatego, jeśli chcesz się przenieść do słonecznej Italii kulinarnie, nie będziesz musiał kupować biletu lotniczego. Na https://www.agroprzylesie.pl/kuchnia-wloska-w-polskiej-agroturystyce zobacz, jakie atrakcje czekają na Ciebie w gospodarstwach agrotusystycznych.
2. Penne
Kolejny popularny rodzaj makaronu włoskiego to penne. Wyrabiany jest z pszenicy durum, a swoim wyglądem przypomina rurkę uciętą pod ostrym kątem. Może być gładki lub mieć na powierzchni płytkie rowki.
Wykorzystanie w Polskiej kuchni tego makaronu jest takie samo, jak we Włoszech. Penne łączy się z sosami (szczególnie z pomidorowym i śmietanowym), dodaje się do sałatek i zapiekanek. W restauracjach i miejscach z kuchnią tego kraju nie może go zabraknąć.
3. Tagliatelle
To popularne wstążki, które doskonale komponują się z gęstymi sosami mięsnymi i serowymi. Często stanowi alternatywę dla wcześniej wymienionego spaghetti. Dlaczego? Wszystko przez jego kształt. Jest szeroki (około 2mm) i długi. Ten makaron jajeczny możesz spotkać na sklepowych półkach w dwóch kolorach - żółtym i zielonym. Zielona barwa uzyskiwana jest poprzez dodanie zielonych parzonych warzyw lub barwnika.
4. Fusilli
Nazwa nie brzmi znajomo? A co, jeśli powiem Ci, że są to popularne świderki? Ten włoski makaron idealnie łączy się z sosami serowymi i mięsnymi. Dzięki swojej spiralnej konstrukcji dobrze wchłania sos, dlatego całe danie ma jeszcze głębszy smak i aromat. Każdy kęs to mała smakowa podróż do Włoch.
W Polskiej kuchni ten makaron najczęściej trafia do zup lub sałatek.
5. Lasagne
Nie jest to tylko nazwa dania, ale i samego makaronu, który wykorzystuje się do przygotowania tej potrawy. Są to płaskie i szerokie prostokątne płaty, które wyrabia się z twardej pszenicy durum.
Wykorzystuje się go najczęściej do zapiekanek i oczywiście lasagne. Tego dania nie może zabraknąć w restauracjach i gospodarstwach agroturystycznych, które inspirują się włoskim klimatem. Warstwy makaronu przekłada się mięsnym farszem z dodatkami warzyw. Nie można zapomnieć o sosie pomidorowym.
Czy znałeś wszystkie wymienione wyżej makarony? Zapewne większość z nich używałeś chociaż raz w swoim domu lub próbowałeś dań przygotowanych przez szefów w restauracjach. Jeśli chcesz zasmakować kuchni włoskiej, a nie zamierzasz wyjeżdżać do tego kraju, wybierz się do restauracji lub miejsca, które chociaż na chwilę przeniesie Cię do słonecznej Italii.
Komentarze