Partner serwisu
22 sierpnia 2023

Nowe i proekologiczne rozwiązania z dziedziny żywienia

Kategoria: Trendy żywnościowe

W zakresie żywienia, suplementy stanowią indywidualne uzupełnienie diety w składniki odżywcze naturalnie występujące w żywności. Wspierają one codzienną dietę, dostarczając niezbędnych elementów w ilości pokrywającej zapotrzebowanie organizmu.

Nowe i proekologiczne rozwiązania z dziedziny żywienia

Wysokiej jakości suplementy diety to odpowiedni sposób na wsparcie swojej kondycji, odporności i samopoczucia. Preparaty bogate w odpowiednio dobrane, cenne substancje, składniki mineralne oraz witaminy wspomagają odchudzanie i oczyszczenie organizmu, zapewniają lepszą koncentrację i pracę mózgu oraz pozwalają uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

W czasach, gdy ilość oraz jakość cennych składników mineralnych i witamin w produktach spożywczych maleje, rośnie rola suplementacji. Nawet owoce i warzywa dostępne w sklepach nie mają tylu witamin, co kilka lub kilkadziesiąt lat temu uprawiane rośliny – związane jest to ze zmianą sposobów uprawy i wprowadzaniem sztucznych podkładów oraz nawozów. Ograniczony dostęp do zdrowej żywności sprawia, że obecnie coraz częściej sięga się po wysoce przetworzoną żywność i fast-foody, które poza pustymi kaloriami, nie dostarczają organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Suplementy diety są zatem pierwszą linią obrony przed niedoborami ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych, w tym minerałów oraz witamin. Regularna, odpowiednia suplementacja to również sposób na redukcję stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie działania wolnych rodników, które uszkadzają komórki, prowadząc do stopniowego pogorszenia się stanu zdrowia.

Warto również pamiętać, że odpowiednio dobrane suplementy diety odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zapewnienie organizmowi łatwo przyswajalnej dawki białka i wapnia wzmocni kości, co spowolni rozwój osteoporozy, a kwasy Omega 3 pomogą obniżyć poziom cholesterolu, którego wysokie stężenie prowadzi do rozwoju szeregu chorób sercowo-naczyniowych.– Forma estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność oraz wysoką bioretencję kwasów tłuszczowych omega 3,6,9 w organizmie człowieka. Gwarantuje szybki transport do komórek i korzystny efekt zdrowotny. Ponadto, dzięki naszej technologii proces estryfikacji przebiega w atmosferze azotowej, co zwiększa trwałość produktu. Procesy technologiczne powodują usunięcie wszystkich zanieczyszczeń i otrzymanie ultraczystych monoestrów. Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zwiększone spożycie Omega 6 i deficyt Omega 3 to głównie skutek niewłaściwego rozwoju przemysłu tłuszczów roślinnych. Zbyt duża ilość kwasów LA powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA, co zwiększa ryzyko wielu chorób, głównie układu krążenia. Doskonała, tzw. „złota proporcja” Omega 3 do Omega 6 wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm – mówi dr n. med. Edyta Blus z onesano, producenta naturalnych suplementów diety.

Istnieje wiele wyników badań wskazujących, że nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie oraz redukują ryzyko występowania wielu chorób, w tym układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Są one bardzo istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału, udaru i innych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wykazują również działanie antyarytmiczne i przeciwzakrzepowe. Duże stężenie kwasów Omega 3 występuje również w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponadto, wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka.

Niedobór kwasów Omega 3 w diecie może wpływać na przyspieszenie procesów starzenia się mózgu, połączonych między innymi z utratą zdolności do zapamiętywania. Bardzo istotne jest również korzystne oddziaływanie kwasów omega na skórę – wspierające działanie terapeutyczne w przypadku schorzeń skórnych, na przykład atopowym zapaleniu skóry czy trądziku. Kwasy Omega 3 poprawiają ogólny stan skóry, ujędrniają ją oraz spowalniają procesy keratynizacji, czyli starzenia się. Badania potwierdzają również ich wpływ na pracę układu immunologicznego poprzez regulację syntezy cytokin prozapalnych, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Prawidłowo skomponowane kwasy Omega wspierają naturalną odporność organizmu oraz mają na celu zapobieganie przewlekłym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym oraz alergiom. Zdrowa, zbilansowana dieta wzbogacona suplementami, aktywność fizyczna oraz regularne badania profilaktyczne to filary dobrego samopoczucia i zdrowia.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ