Przepis na obłędne wakacyjne danie z nutą lubczyku
Wyobrażasz sobie wakacje bez smaku tego zielonego przysmaku, jakim jest bób? Marcin Sikora, utalentowany kucharz z Winiarni Zamojskiej, zachęca do przygotowania niezwykle smacznego dania: pierogów z bobem w cieście lubczykowym. Ten zielony przysmak harmonijnie łączy dwa aromatyczne składniki, które przywołują wspomnienia minionych wakacji.

Sezon na bób trwa w najlepsze
- Latem polecam korzystanie z jak największej ilości warzyw, również tych strączkowych. Znany od starożytności bób stanowi pożywną i zarazem nietuczącą przekąskę. To zawierające niewielką ilość tłuszczu i dużo błonnika warzywo, stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. W 100 gramach bobu znajduje się aż 8 gram białka, dlatego polecam wykorzystać go do przygotowania alternatywnych, letnich pierogów – mówi Maciej Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej.
Przygotowanie pierogów z nadzieniem z bobu jest proste i nie zajmuje dużo czasu. W zaledwie półtorej godziny przyrządzisz to wyjątkowe danie. Jak będą smakowały pierogi według przepisu naszego mistrza sztuki kulinarnej?
Pierogi pobudzające zmysły
Po upalnym dniu, pełnym wyzwań dobrze jest odpocząć w dającym ukojenie wieczornym chłodzie. Kiedy do przepysznych pierogów z dodatkiem lubczyku zaserwujemy odpowiedni trunek, możemy liczyć na fantastyczny wieczór. Marcin Sikora podpowiada, jak dobrać najlepsze wino do tego niezawodnego dania:
- Do farszu z bobu użyłem wina Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej. Słodkawo – cierpki smak trunku doskonale podkręci nasze danie i wspólnie spędzony czas. Żaden inny trunek nie będzie się komponował lepiej, niż ten użyty w pobudzających zmysły pierogach – dodaje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.
Link do przepisu: https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/lipiec/Pierogi-z-bobem-w-ciescie-lubczykowym.html
Komentarze