Producenci żywności zabiegają o konsumentów. Czy ci im ufają?
– Dla każdego producenta żywności konsument jest najważniejszy, zabiega o niego, a działy marketingu zastanawiają się, jak go przyciągnąć. Cały system bezpieczeństwa żywności jest ukierunkowany właśnie na konsumenta – powiedział Ryszard Pizior, wiceprezes OSM we Włoszczowie, podczas otwarcia IV konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy. O elementach systemu bezpieczeństwa i świadomości konsumentów w tym temacie opowiedział podczas swojego referatu.
Czy konsumenci ufają producentom żywności? Czy wierzą, że żywność przez nich produkowana jest bezpieczna?
Skoro konsumenci wybierają i kupują produkty spożywcze, to można po tym wnioskować, że ufają firmom, które wprowadzają je na rynek – skomentował prezes Pizior.
Wiceprezes OSM Włoszczowa przedstawił w swoim wystąpieniu szczegółowe wyniki badań przeprowadzonych przez grupę naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zbadali oni poziom świadomości grupy konsumentów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i zaufania do jej producentów.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie jest Honorowym Gospodarzem IV Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy. Uczestnicy na zakończenie wezmą udział w wycieczce technicznej i zwiedzą zakład produkcyjny. Podczas konferencji można będzie spróbować produktów z OSM we Włoszczowie.
Więcej materiałów i zdjęć z konferencji już wkrótce na naszym portalu.
Komentarze