WYCIECZKA TECHNICZNA do Browaru Tenczynek
Prawie 100 uczestników XVIII Jesiennego Spotkania Browarników wzięło udział w wycieczce po Browarze Tenczynek. Przywitał ich Janusz Palikot. Było sadzenie chmielu, zwiedzanie, degustacja piwa z tanków. Przedpremierowo otwarto Taproom.
Na zakończenie konferencji chętni uczestnicy mieli okazję wziąć udział w wycieczce technicznej po Browarze w Tenczynku. Przybyłych przywitał właściciel Browaru - Janusz Palikot.
Jesteśmy zaszczyceni, że możemy gościć Państwa - uczestników Jesiennego Spotkania Browarników - w naszym Browarze. Zanim przejdziemy do zwiedzania, chciałbym opowiedzieć trochę historii oraz zaprosić na uroczyste sadzenie chmielu przed browarem - powiedział Janusz Palikot.
Uroczyste sadzenie chmielu zainaugurował Janusz Palikot. Chętni uczestnicy również mogli zasadzić chmiel, a co za tym idzie, mieć wkład w piwo produkowane przez Browar Tenczynek.
Zgromadzonych podzielono na trzy grupy, w których zostali oprowadzeni przez wszystkie miejsca na terenie obiektu. Co zobaczyli?
- warzelnię
- fermentowanię
- leżakownie (degustacja piwa z tanków)
- destylarnię
- dealkoholizację piwa
- linię rozlewniczą
- alembiki
- Taproom
Specjalnie dla gości konferencji, otwarty został przedpremierowo Taproom, gdzie na uczestników czekały wysokiej klasy przekąski, a także możliwość degustacji piwa oraz innych napojów alkoholowych bezpośrednio z tanków.
***
Organizatorem XVIII Jesiennego Spotkania Browarników, które odbyło się 14-15 października 2021 r. w Krakowie, była firma BMP, wydawca m.in. czasopisma „Kierunek Spożywczy” oraz portalu: kierunekSPOŻYWCZY.pl. Gospodarzem Honorowym wydarzenia był Browar Tenczynek.
Komentarze