Trwa konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy
“Standardy bezpieczeństwa w produkcji żywności”, “Higieniczna produkcja i nowoczesne laboratorium”, “Jakość zamknięta w opakowaniu” – to niektóre z zagadnień poruszanych podczas 10. edycji konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która 1 marca rozpoczęła się w Licheniu.
Konferencję, w której bierze udział około 100 specjalistów z zakładów spożywczych oraz firm dostarczających nowoczesne rozwiązania, otworzyli: Mateusz Grzeszczuk – dyrektor operacyjny BMP oraz Czesław Cieślak, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.
– Serdeczne witam państwa na kolsko-konińskiej ziemi. Bardzo się cieszę, że jesteśmy Honorowym Gospodarzem tej jubileuszowej edycji konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy –przywitał gości Czesław Cieślak.
– Takie spotkania pomagają nam poznać siebie nawzajem, nauczyć się ze sobą współpracować. Musimy pokazać, jak silny mamy rynek krajowy (...), jak jesteśmy konkurencyjni na tle światowych liderów – dodał prezes Cieślak.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole powstała ponad 90 lat temu – w roku 1930. Mleczarnia jest obecnie jednym z największych zakładów mleczarskich w kraju oraz czołowych eksporterów, potentatem w produkcji mleka w proszku oraz masła, posiadając równocześnie spółdzielczą formę działalności ze 100% polskim kapitałem. Łączy mleczarską tradycję z nowoczesnymi technologiami wytwarzania i wysoką jakością oferowanych produktów. OSM w Kole Zatrudnia ponad 700 pracowników w centrali w Kole oraz w oddziałach: Grodkowie, Ostrowie Wielkopolskim i Koninie. Wycieczka techniczna na teren zakładu jest jednym z punktów programu tegorocznej konferencji.
Wydarzenie zostało objęte patronatem: Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, Krajowej Izby Gospodarczej Przemysłu Spożywczego i Opakowań, Polskiej Izby Opakowań, Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Krajowej Unii Producentów Soków, Wielkopolskiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu, Związku Polskich Przetwórców Mleka oraz Staropolanki.
***
Organizatorem konferencji jest firma BMP, wydawca magazynu “Kierunek Spożywczy” i portalu branżowego: www.kierunekspożywczy.pl. Wydarzenie odbywa się w Licheniu Starym w dniach 1-2 marca 2023, Gospodarzem Honorowym edycji jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole.
Komentarze