Arkadiusz Wenta o produkcji piwa niepasteryzowanego i stabilizacji systemem PEF
Arkadiusz Wenta jest współzałożycielem AleBrowaru. Podczas XXI Jesiennego Spotkania Browarników opowie o swoich doświadczeniach związanych z produkcją piwa niepasteryzowanego z datą przydatności 12 miesięcy oraz o metodzie stabilizacji systemem PEF.

Jego pasja do piwowarstwa rozpoczęła się po wizycie we Włoszech w 2004 roku, gdzie zetknął się z piwem rzemieślniczym. W piwowarstwie domowym osiągał sukcesy, między innymi zdobył pierwsze miejsce na Birofilii w stylu Dunkel Weizen oraz pierwsze miejsce w konkursie "Prawie jak Grodzisz".
W 2012 roku, wraz ze wspólnikiem, założył AleBrowar - jedyny na świecie browar, który produkuje piwa niepasteryzowane i niefiltrowane, wykorzystując własną opatentowaną metodę, dzięki której mają one roczny termin przydatności do spożycia. Jednym z jego osiągnięć jest także odtworzenie receptury piwa jopejskiego, którego korzenie sięgają XV wieku. Proces ten trwał 16 lat i wymagał przeprowadzenia licznych badań, które zostały podjęte przez PPNT z Gdyni pod patronatem profesora Krzysztofa Bielawskiego z Uniwersytetu Gdańskiego. W ramach tych badań wykonano ponad 1000 testów, mających na celu wyizolowanie mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację piwa o gęstości 50 platto. Odzyskany po latach trunek miał premierę na Poznańskich Targach Piwnych w listopadzie 2023 roku, a miesiąc później zdobył medal w konkursie piw rzemieślniczych "Kraft Roku 2023" w kategorii Historical Beer.
Spotkanie z ekspertem już wkrótce, a tymczasem zachęcamy do wysłuchania materiału na temat izolacji mikroorganizmów w piwie Jopejskim (zaczyna się od 1:33:40).
***
Organizatorem XXI Jesiennego Spotkanie Browarników jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.
Komentarze