Partner serwisu
19 września 2023

O produkcji piwa po raz 20.

Kategoria: XX Jesienne Spotkanie Browarników

18-20 września w Hotelu Gołębiewski w Wiśle odbywa się jubileuszowa XX edycja Jesiennego Spotkania Browarników. W czasie 3 dni spotkań uczestnicy będą mieli okazję wymienić się doświadczeniami, porozmawiać o wyzwaniach, z którymi mierzą się browary, a także posłuchać wystąpień specjalistów.

Spotkanie otworzył Mateusz Grzeszczuk, Prezes Zarządu BMP. Przedstawił także agendę jubileuszowego wydarzenia. W programie wydarzenia m.in. wystawa piw, debata dotycząca perspektyw dla polskich browarów, referaty o zagrożeniach najbliższej i dalszej przyszłości, case study z zakładów, zmieniających się i nowych regulacji prawnych, zrównoważonej produkcji, efektywności, zarządzania mediami. Nie zabraknie także tematyki związanej z trendami i nowymi surowcami. Jak co roku na konferencji zorganizowano również wystawę piw z polskich browarów.

W tym roku role Honorowych Gospodarzy pełnią Browar Zamkowy Racibórz oraz Arcyksiążecy Browar w Żywcu z Grupy Żywiec.

– Serdecznie witam na naszym corocznym Jesiennym Spotkaniu Browarników, na wyjątkowej, jubileuszowej edycji. Myślę, że spotkanie to jest szczególnie potrzebne właśnie teraz, w niełatwych dla branży czasach. To okazja do rozmów, wymiany doświadczeń, spotkania starych znajomych, poznania nowych – mówił podczas otwarcia Paweł Bernatek, dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Browar pełni w tym roku rolę Honorowego Gospodarza, więc dyrektor od razu zaprosił uczestników na wycieczkę techniczną do Żywca, podczas której będą mieli okazję zobaczyć legendarny zakład, z długą historią, ale i niezwykle nowoczesny.

Podczas otwarcia wystąpił także Jerzy Łazarczyk, właściciel Browaru Zamkowego w Raciborzu (również pełni rolę Honorowego Gospodarza). – Osobiście też obchodzę w tym roku mały jubileusz, bowiem mija właśnie 20 lat od kiedy jestem właścicielem raciborskiego browaru. Również zapraszam na wycieczkę techniczną, by zobaczyć nasz zakład, który w ostatnich latach przeszedł wielkie zmiany – mówił.

Pierwszym referatem w sesji wprowadzającej była prezentacji dotycząca rynku piwa w Polsce w 2023 r., którą przedstawił Michał Cyganiak, dyrektor komercyjny NielsenIQ. Referat stał się punktem wyjścia do dyskusji o sytuacji polskiego piwa, a także jego przyszłości.

O kontrolowanej produkcji piwa, w tym zmianach związanych z dekarbonizacją, opowiadał przedstawiciel firmy Siemens. Nowe CZASY dla browarów… stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie, innowacyjność – to z kolei wystąpienie Mikołaja Ruty z Balluff Sp. z o.o. O bardzo ważnym temacie dot. aktualnych regulacji prawnych związanych bezpośrednio z produkcją piwa mówił Dawid Siedlecki, Browar Paragraf, KANCELARIA RADCY PRAWNEGO.

***

XX Jesienne Spotkanie Browarników

Jubileuszowa edycja legendarnego wydarzenia odbywa się 18-20 września 2023 w Wiśle. Organizatorem wydarzenia jest firma BMP. Rolę Honorowych Gospodarzy pełnią Browar Zamkowy Racibórz oraz Arcyksiążecy Browar w Żywcu z Grupy Żywiec. W spotkaniu biorą udział przedstawiciele kadry techniczno-technologicznej, menadżerskiej, zarządczej polskich zakładów piwowarskich oraz firmy oferujące rozwiązania wykorzystywane w browarach.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ