Partner serwisu
17 listopada 2023

Większość Europejczyków zmniejsza konsumpcję mięsa. Badanie finansowane przez UE

Kategoria: Aktualności

Badanie objęło 7500 osób w 10 krajach Europy i zostało przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie.

Większość Europejczyków zmniejsza konsumpcję mięsa. Badanie finansowane przez UE

Ogólnoeuropejskie badanie zatytułowane „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej", sfinansowane w ramach unijnego projektu Smart Protein, wykazało, że 51% osób jedzących mięso w Europie twierdzi, że aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, w porównaniu z 46% w 2021 r. Główną motywacją do ograniczenia spożycia mięsa są względy zdrowotne (47 %), zwłaszcza w Rumunii i we Włoszech, następnie obawy dotyczące środowiska (29 %), głównie w Danii i Holandii, oraz dobrostan zwierząt (26 %), głównie w Niemczech i z Holandii – wynika z badania.

Najnowsze badanie jest kontynuacją poprzedniego raportu Smart Protein, który został opublikowany w 2021 r. i nosił tytuł "Czego oczekują konsumenci". Stwierdzono w nim, że w ciągu ostatnich dwóch lat nastąpiły obiecujące zmiany w preferencjach i zachowaniach konsumentów w UE.

„Nowy raport zapewnia głębsze zrozumienie długoterminowego potencjału sektora roślinnego i oferuje sprawdzone, praktyczne zalecenia, które pozwolą na utrzymanie dalszego wzrostu” - powiedziała Jasmijn de Boo, Dyrektorka Generalna ProVeg International, organizacji zwiększającej świadomość żywieniową. „Coraz większa liczba osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a decydenci i przemysł mogą wykorzystać tę wiedzę do podejmowania odpowiednich decyzji dotyczących produkcji i promocji żywności pochodzenia roślinnego” – dodaje de Boo.

Badanie zostało przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie.

7500 osób w 10 krajach europejskich – Austrii, Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Polsce, Rumunii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii – zapytano o ich stosunek do konsumpcji żywności pochodzenia roślinnego, zaufanie do tych produktów, ich obecną konsumpcję, zwyczaje i główne czynniki wpływające na ich wybory żywieniowe.


Kluczowe wyniki raportu Smart Protein to:

  • 51% europejskich konsumentów mięsa twierdzi, że ogranicza roczne spożycie mięsa, w porównaniu z 46% w 2021 r.
  • Zdrowie pojawia się jako najważniejszy czynnik wpływający na ograniczenie spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego w poszczególnych krajach europejskich, przy czym 47% respondentów określiło je jako główny powód zmiany sposobu żywienia.
  • Łącznie 27% europejskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, co oznacza 10% spadek w porównaniu do wartości odnotowanej w 2021 r. (30%)
  • Zainteresowanie fleksitariańskim stylem życia jest podobne bez względu na różnice pokoleń. 29% pokolenia boomers, 27% pokolenia X, 28% pokolenia milenialsów i 26% pokolenia Z identyfikuje się jako fleksitarianie.
  • 66% Europejczyków twierdzi, że przynajmniej okazjonalnie spożywa rośliny strączkowe, a 53% wyraża chęć częstszego ich spożywania, co sprawia, że rośliny strączkowe są jedną z ulubionych żywności roślinnych europejskich konsumentów.
  • Średnio 28% Europejczyków co najmniej raz w tygodniu spożywa co najmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału, w porównaniu z 21% w 2021 r.
  • Konsumpcja roślinnych zamienników w domu zajmuje wiodącą pozycję na poziomie 67%, a supermarkety pozostają głównym źródłem zakupów roślinnych (60%).
  • 46% Europejczyków deklaruje wzrost zaufania do roślinnych alternatyw w porównaniu do sytuacji sprzed dwóch lat.
  • 62% respondentów opowiada się za zwolnieniem z podatku produktów spożywczych, które wspierają kwestie środowiskowe i zdrowotne.
  • 46% Europejczyków twierdzi, że od ponad 2 lat prowadzi bezmięsny/mniej mięsny styl życia (flexitarianie, weganie, wegetarianie, pescatarianie).

„Jak stwierdzono w strategii „od pola do stołu”, białka alternatywne, takie jak białka roślinne, mikrobiologiczne lub morskie, to jeden z kluczowych obszarów badań na rzecz zrównoważonego, zdrowego i inkluzywnego systemu żywnościowego” – twierdzi Cindy Schoumacher, specjalistka ds. polityki w Komisji Europejskiej. „Celem jest stymulowanie konsumpcji żywności zrównoważonej zarówno pod względem zdrowotnym, jak i środowiskowym, podkreślając znaczenie diety roślinnej. Projekt Smart Protein dostarcza kluczowych informacji pozwalających wypełnić luki w wiedzy na temat alternatywnych białek i przyczynia się do osiągnięcia celów Europejskiego Zielonego Ładu” – dodaje Schoumacher.

Koordynator projektu Smart Protein, profesor dr Emanuele Zannini, stwierdził, że ważne jest zapewnienie jasnych i prostych informacji na temat pochodzenia i procesów wytwarzania składnika oraz technologii zastosowanej do opracowania bezpiecznych i pożywnych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.

„Zachęci to coraz większą liczbę konsumentów – w tym tych bardziej sceptycznych – do łatwiejszego przejścia na lepszą dietę, która będzie korzystna dla ich zdrowia i planety. Jest to wyraźny cel dla naukowców zajmujących się żywnością i producentów składników żywności” – powiedział profesor Zannini.

źródło: newseria
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ