Nadmiar spożywanej soli zwiększa ryzyko chorób nerek prawie o 30%!
Najnowsze badania opublikowane w Journal of the American Medical Association (JAMA) przynoszą alarmujące wyniki dotyczące spożycia soli a jego wpływu na zdrowie nerek. Według tych badań, nadmiar soli w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nerek nawet o 29 procent.
Badanie opublikowane pod koniec poprzedniego roku jest pierwszym tego typu badaniem przeprowadzonym na dużą skalę, które skupiło się na związku spożycia soli z przewlekłą chorobą nerek. Przeprowadzono je na grupie prawie 500 000 osób w wieku średnim. Wyniki są jednoznaczne - im częstsze spożywanie soli, tym częstsze występowanie ryzyka rozwoju chorób nerek. Osoby, które zadeklarowały, że zawsze dodają sól do potrawy, wykazywały aż 29-procentowy wzrost ryzyka przewlekłej choroby nerek w porównaniu do tych, które tego nie robiły lub robiły to rzadko.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli spożywali mniej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej łyżeczce. Spożywanie soli w nadmiarze może prowadzić nie tylko do problemów z nerkami, ale także z wysokim ciśnieniem krwi czy niewydolnością serca. Ograniczenie spożycia soli może być łatwe, jeśli zastosujemy kilka prostych zasad. Należy unikać wysoko przetworzonej żywności, sprawdzać etykiety produktów spożywczych pod kątem zawartości sodu, oraz zastępować sól innymi przyprawami. Dodatkowo, preferowanie świeżych produktów spożywczych i warzyw może pomóc w utrzymaniu zdrowej równowagi.
Komentarze