Partner serwisu
19 lutego 2024

Marka Duda dołącza do kategorii high protein

Kategoria: Aktualności

Pierwsze w Polsce parówki high protein mające najwyższą zawartość białka w kategorii wprowadziła marka Duda. To odpowiedź na najszybciej rosnący trend w kategorii spożywczej. Produkt jest już dostępny w sieci DINO.

Marka Duda dołącza do kategorii high protein

Od kilku miesięcy eksperci ds. żywienia obserwują, że na rynku, na coraz większą skalę, pojawiają się produkty spożywcze, zawierające znacznie więcej białka niż dotychczas.

– Na początku były to produkty nabiałowe, sery i jogurty, później także pieczywo czy makarony, dziś mamy pierwsze, innowacyjne wędliny – wyjaśnia Marietta Stefaniak, wiceprezes zarządu Zakładów Mięsnych Silesia.

– Żywność o zwiększonej zawartości białka to dziś rynkowy mega trend – ocenia wiceszefowa ZM Silesia. – Produkty drobiowe to obecnie wartościowa alternatywa dla tradycyjnych wędlin, dlatego aktualne trendy wykorzystujemy w rozwoju gamy opartej na polskim kurczaku. Produkty o wysokiej zawartości białka, tzw. high protein, to jedna z najszybciej rosnących kategorii w koszyku FMCG, dotychczas bez oferty opartej na białku zwierzęcym – dodaje.

Zdaniem dietetyków, sytuacja rynkowa wynika z docenionych przez konsumentów właściwości białka w codziennej diecie i jego potwierdzonego znaczenia dla zdrowia.

– Białe mięso (kurczak, indyk) jest źródłem białka o bogatym składzie aminokwasowym i dzięki temu stanowi silną podstawę budulcową mięśni. Dostarcza organizmowi także wielu mikroskładników takich jak potas, żelazo czy niektórych kwasów omega-3 – wyjaśnia dr Agnieszka Maj z Instytut Sportu, Turystyki i Żywienia Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Jak podkreśla wiceprezes Marietta Stefaniak, także branża obserwuje zachodzące zmiany, w których coraz więcej osób poszukuje sposobów na zdrowe odżywianie.

– Dlatego w tym obszarze dążymy do dostarczania produktów, które są odpowiedzią na najwyższe zapotrzebowanie na zdrową dietę na co dzień – podkreśla. – Opracowaliśmy pierwszą w Polsce i obecnie jedyną parówkę o najwyższej zawartości białka w całej kategorii parówek, którą wzbogaciliśmy o oliwę z oliwek, a zupełnie usunęliśmy ze składu cukry niepochodzące z mięsa – informuje.

Pierwszym w linii produktem są Parówki Duda High Protein, czyli 20 gram białka na 100 gram produktu (207g vs 223g). To aż 50 gram białka w paczce. Produkt nie zawiera dodatku cukru a jedynie naturalnie występujący w mięsie cukier, którego wartość wynosi poniżej 0,5g cukru na 100g produktu. Co więcej, parówki powstały w 100% z polskiego kurczaka, z czego aż 11% z fileta.
Kto będzie idealnym konsumentem Parówek Duda High Protein? Na pewno osoby dbające o zdrowy styl życia, o formę i sylwetkę, zdrowie dzieci i całej rodziny, a także uprawiające sporty i planujące zbilansowaną dietę.

– Wierzymy, że konsument czytający etykiety i dbający o zbilansowaną dietę wybierze tę nowość, która jest pierwszą z linii wędlin high protein marki DUDA – podsumowuje wiceprezes Marietta Stefaniak.

źródło: informacja prasowa DUDA
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ