Transformacja energetyczna w przemyśle spożywczym oczami ekspertów z European Energy Polska Sp. z o. o.
Michał Sobczyk, Senior Technology Development Manager oraz Robert Adamczewski, Head of Project Development Poland z European Energy Polska, poprowadzą wykład wprowadzający na Kongresie Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym.
Podczas referatu eksperci omówią m.in. globalne i krajowe trendy w sektorze energetycznym; temat efektywności energetycznej i cyrkularności czy nowe modele biznesowe i synergie.
European Energy Polska Sp. z o. o. jest aktywnym graczem na rynku odnawialnych źródeł energii w Polsce od 2007 roku. Specjalizuje się w projektowaniu, budowie i zarządzaniu lądowymi farmami fotowoltaicznymi oraz elektrowniami wiatrowymi. Jest także zaangażowana w rozwijanie nowych rozwiązań Power-to-X, które są częścią przyszłościowych technologii energetycznych.
European Energy Polska posiada obecnie instalacje o łącznej mocy 130 MW i planuje rozszerzyć swoje działania do ponad 5 GW mocy zainstalowanej. Firma jest zaangażowana w ekologiczną transformację energetyczną, dążąc do poprawy warunków klimatycznych, ochrony bioróżnorodności oraz promowania zrównoważonego rozwoju.
Jednym z ważniejszych projektów firmy jest Kompleks Pomerania Wind, który składa się z 18 turbin wiatrowych i którego budowa rozpoczęła się w 2019 roku.
***
Organizatorem Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym. Zrównoważona Produkcja od Pola do Stołu jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.
Komentarze