Partner serwisu
03 czerwca 2024

Dariusz Bojsza weźmie udział w debacie dot. śladu węglowego w przemyśle rolno-spożywczym

Kategoria: Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym

Jaka jest rola odnawialnych źródeł energii? Jak powinna wyglądać współpraca między sektorami oraz jakie zmiany regulacyjne i prawne są potrzebne do realnego zmniejszenia emisji CO2 w przemyśle spożywczym? Na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć uczestnicy debaty publicznej.

Dariusz Bojsza weźmie udział w debacie dot. śladu węglowego w przemyśle rolno-spożywczym

Dariusz Bojsza jest wybitnym ekspertem w dziedzinie energii i klimatu, pełniącym kluczowe role w wielu znaczących organizacjach. Obecnie jest Wiceprezesem Zarządu Spółki Neo Energy Group ds. Energii i Klimatu oraz Członkiem Zarządu Neo Solar Group. Pełni również funkcję Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Inicjatywa dla Środowiska, Energii i Ekomobilności (ISEE) oraz Członka Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego i Biometanowego (UPEBBI).

Dariusz Bojsza jest aktywnie zaangażowany w rozwój sektora biogazu i biometanu, będąc Członkiem Rady Koordynacyjnej ds. Rozwoju Sektora Biogazu i Biometanu oraz Koordynatorem Grupy Roboczej nr. 7 przy Ministerstwie Klimatu i Środowiska. Ponadto, jest Członkiem Grupy Biogazowej w Radzie OZE Konfederacji Lewiatan.

Jego doświadczenie zawodowe sięga 2008 roku, kiedy to rozpoczął swoją działalność na rynku biogazu składowiskowego i rolniczego. W latach 2014-2020 pełnił funkcję Dyrektora Generalnego Neo Bio Energy.

Dariusz Bojsza jest również aktywny społecznie. Jest Członkiem Zarządu Głównego Związku Polskich Spadochroniarzy (ZPS) oraz Kierownikiem Sekcji Skoków Spadochronowych Wojskowej Akademii Technicznej (S3 WAT). Ponadto pełni funkcję Prezesa Zarządu Fundacji Teraz Wojsko Polskie.

Jego bogate doświadczenie i zaangażowanie (zarówno w branży, jak i społeczne), czynią go wyjątkowym uczestnikiem nadchodzącej debaty pt.: "Minimalizowanie śladu węglowego w przemyśle rolno-spożywczym", która odbędzie się 13 czerwca, podczas Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym, w Przechlewie.

Spotkanie będzie moderować dr hab. Anna M. Klepacka z Zakładu Ekonomii Wsi, Profesor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk. Uczestnicy, którzy także potwierdzili swój udział w debacie:

  • Anita Bednarek, Sustainability & Strategy Development Manager, GOODVALLEY
  • Jacek Dach, prof. dr hab. inż., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Sylwia Koch-Kopyszko, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Zielony Gaz dla Klimatu

***

Organizatorem Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym. Zrównoważona Produkcja od Pola do Stołu jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.

źródło: BMP
fot. Dariusz Bojsza
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ