Tego jeszcze nie było – czyli czym zaskoczą nas Piwowary
Znane i lubiane przez Łodzian Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja. Takiej imprezy nie możecie ominąć. W Hali Expo będzie można posłuchać zespołów, grających na żywo taką muzykę jak: pop, blues, country, szanty i rock.
To będą dwa dni prawdziwego święta dla wszystkich miłośników doskonałych napitków, wyśmienitego jedzenia, świetnej muzyki oraz niesamowitej atmosfery. Nie zabraknie też konkursów z atrakcyjnymi nagrodami.
Na Piwowarach każdy, niezależnie od tego czy dopiero rozpoczyna swoją przygodę z piwem, miodem lub cydrem, czy też od lat interesuje się rzemieślniczymi trunkami, znajdzie coś dla siebie. Organizatorzy podkreślają z uśmiechem, że wybór - setki rzemieślniczych trunków w ofercie około dwudziestu wystawców - będzie tak duży, że nikt nie będzie w stanie spróbować wszystkiego.
- Uważam, że nie ma ludzi, którzy nie lubią smaku piwa, ale po prostu nie wiedzą jak szeroki jest przekrój piw kraftowych. Zapewniam, że na Piwowarach każdy znajdzie takie piwo - w tym co istotne także bezalkoholowe - które przypadnie mu do gustu. Niestety, prawdą jest, że rynek piw kraftowych jest w Polsce niedoceniany, ponieważ na rynku dominują piwa produkcji masowej. My - podczas Piwowarów - jak zwykle zaprezentujemy szeroki przekrój także rzemieślniczych miodów, win i cydrów. W ciągu ostatniej dekady, impreza ta stała się integralnym wydarzeniem dla łódzkiej społeczności, gromadząc wokół siebie tysiące osób, które w atmosferze dobrej zabawy poznają bliżej świat rzemieślniczych alkoholi - podkreśla Leszek Raniewicz, organizator Targów Piw i Browarnictwa Piwowary, prezes firmy Abacorp.
Dzielenie się dobrem
Partnerem Targów jest znana łódzka Fundacja Dobrodzieje Się, która podczas Piwowarów będą edukować o odpowiedzialnym spożywaniu alkoholu, a także o wpływie picia napojów procentowych przez przyszłe matki na ich nienarodzone dzieci. Planowana jest także zbiórka na rzecz tej Fundacji, której misją jest dzielenie się dobrem.
- Wiemy, że dzielenie się dobrem ma wyjątkową moc, bo im więcej dajesz tym więcej otrzymujesz. Tym razem jednak chcemy dzielić się DOBREM z dziećmi, które doświadczyły w swoim życiu wiele zła, zbyt wiele jak na małego człowieka. Dając im odrobinę siebie, stajemy się dla nich bazą, kotwicą, która przywróci im wiarę w drugiego człowieka - tłumaczą swoją misję przedstawiciele tej Fundacji.
Woda zdrowie doda
- Naszym celem jest promowanie świadomego podejścia do alkoholu, edukacja społeczeństwa na temat odpowiedzialnego spożywania i zachęcanie do podejmowania rozsądnych decyzji, stąd też nie zabraknie darmowej kranówki dla każdego. Pamiętajmy, że nawodnienie jest niezbędne dla zdrowia - przypomina Leszek Raniewicz.
Sprawdź czy masz w sobie “pikantnego ducha”
W programie Piwowarów ważne miejsce zajmuje wyjątkowe i ogniste wydarzenie, które rozgrzeje podniebienia uczestNików - Gryfusowe Wyzwania Ostrości, organizowane tradycyjnie przez Browar Gryfus. Lubicie ostrą kuchnię i emocje na najwyższym poziomie? Jeśli tak, to przygotujcie się na wyjątkowe doświadczenie!
- Już w piątek (25 października) podczas Piwowarów zapraszamy wszystkich śmiałków, którzy mają odwagę zmierzyć się z najbardziej piekielnymi paprykami na świecie i legendarnym Paprykarzem Szczecińskim! To nie jest zwykły konkurs, to prawdziwa próba odwagi! Uczestnicy staną oko w oko z ostrością, której nie powstydziłby się sam smok ziejący ogniem! Zasady są proste: kto pokona ogniste specjały Gryfusa, ten zasłuży na specjalne nagrody i wieczną chwałę. Ale uwaga – w tym wyzwaniu nie ma miejsca na łzy (no, może trochę…) - uśmiecha się Krzysztof Pronobis z Browaru Gryfus.
Jeśli uważasz, że potrafisz ujarzmić smakowy ogień i przy tym zachować pokerową twarz – Gryfusowe Wyzwanie czeka właśnie na Ciebie! Czy odważysz się sprawdzić, gdzie leżą Twoje granice?
- Pamiętaj, że tu nie chodzi tylko o smak, ale o honor i możliwość pochwalenia się, że zjadłeś najostrzejsze papryki świata… i przeżyłeś! Dołącz do nas na Festiwalu Piwowary i podkręć atmosferę razem z browarem Gryfus! Kto wie, może po tym wyzwaniu Twoje kubki smakowe będą potrzebowały tygodniowej przerwy? Przyjdź, spróbuj, poczuj – i nie zapomnij poprosić o szklankę mleka! - podsumowuje z uśmiechem Krzysztof Pronobis.
Z całą rodziną do JuraParku
Podczas Piwowarów 2024 Browar Bałtów, wspólnie z Bałtowskim Kompleksem Turystycznym, będzie sponsorem konkursu, w którym do wygrania są wejściówki do JuraParku wspomnianego obiektu turystycznego. To miejsce, gdzie cofniesz się do czasów prehistorycznych, później porozmawiasz z przesympatycznymi czarownicami, podejrzysz życie leśnych zwierząt, a na sam koniec poszybujesz wysoko w górę w parku rozrywki zabaw.
- A to tylko część atrakcji, które czekają tam na Ciebie i Twoją rodzinę! To nie tylko okazja do spędzenia wolnego czasu w rozrywkowy i szalony sposób, ale także przygoda naukowa pełna ciekawostek. Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie, odwiedzenia naszego stoiska i spróbowania piw, które łączą w sobie tradycję i nowoczesność. Czekamy na Was z wieloma niespodziankami i wyjątkowymi smakami, które warto odkryć! Spotkajmy się w Łodzi – mieście, w którym Browar Bałtów czuje się jak w domu! - podkreśla Mateusz Majchrzak z Browaru Bałtów.
Dziadkowie i babcie też lubią Piwowary
Piwowary to miejsce dobre dla wszystkich bez względów na wiek, a wyśmienite rzemieślnicze trunki to tylko dodatek chociażby do tego, aby zatracić się w słuchaniu zespołów grających na żywo taką muzykę. Przez dwa dni Hala Expo rozbrzmiewać będzie dźwiękami takich stylu jak: pop, blues, country, szanty czy rock.
- Na Piwowarów przychodzi wielu seniorów, którzy pokazują, że na emeryturze można być aktywnym i uczestniczyć w różnych eventach. Bardzo się z tego cieszymy i mamy nadzieję, że 25 i 26 października zawitają tłumnie do Hali Expo. Mamy dla nich bilety wstępu w promocyjnej cenie - informuje Leszek Raniewicz, organizator Piwowarów.
Browary informują co zaserwują
Na imprezie pojawi się około dwudziestu wystawców z różnymi trunkami, a ponadto foodtracki i inne stoiska z ciekawym jedzeniem. A co do powiedzenia na temat udziału w Piwowarach mają niektórzy wystawcy?
- Bardzo się cieszymy, że Browar Świętosław Dębicki po raz kolejny pojawi się na Piwowarach w Łodzi. To jedne z naszych ulubionych Targów. Wpadnijcie spróbować co na naszych sześciu kranach - Pils, Marynka&Nelson Hazy Ipa, Cold Ipa, Amerykańska Pszenica. Oprócz tego przygotowaliśmy herbaciane i ziołowe eksperymenty. Segment butelkowy wzbogacimy zaś o aromatyczną, bezalkoholową IPA, o którą pytacie coraz częściej. Będzie gorzko i soczyście! Widzimy się na miejscu! - podkreśla Krzysztof Kasprzyk z Browar Świętosław Dębicki.
- Do Łodzi przywieziemy nasze klasyki, czyli m.in. Pilsa, w stylu czeskim, klasyczną bawarską pszenicą, Marcowe czy Apę. Nie zabraknie też piw sezonowych typu Berliner Weisse Wisnia/Ananas czy Witbier. Przygotowaliśmy też coś dla tych, którzy wolą unikać procentów, czyli piwo bezalkoholowe oraz nasze sztosy - porter bałtycki z solą morską oraz czy Koźlak Pszeniczny. Ponadto przywieziemy również różne gadżety typu kufle z logiem, czy maty barowe. Szykujemy też prawdziwą gratkę dla birofili - etykiety niedostępne już w wolnej sprzedaży. Cieszymy się, że po raz kolejny szósty będziemy mogli przedstawić nasze piwa Łodzianom. Zapraszamy na mały "oktoberfest" w centrum Łodzi. Jest to okazja do spróbowania świetnego piwa i do poznania małych lokalnych browarów, które je warzą - mówi Tomasz Wiatrowski z Browaru Turek.
- To będzie nasz pierwszy raz na Piwowarach. Już nie możemy doczekać spotkania z Wami w Łodzi. Przywieziemy wszystkie nasze flagowe piwa między innymi: Uśmiechnięta Polska, Piwo Wolnościowe, Filozofia XD, Inflacja czy Rób jak chcesz. Chętni będą też mogli zagrać w beer ponga. Zasady tej zabawy są bardzo proste - polega ona na rzucaniu piłeczki do kubka z piwem. Jeśli trafi się do niego, przeciwna drużyna musi wypić zawartość kubka i usunąć go z planszy. Czekamy na odważnych zawodników. Zapraszamy też na nasze stoisko! Będzie się lało! - uśmiecha się Maciej Kowalski z Browaru Mentzen.
- W marcu w tym roku ekipa Magic Road po raz pierwszy miała zaszczyt zawitać na łódzkim festiwalu piwnym jakim są Piwowary. Przygotowaliśmy wtedy kilka premierowych, zakręconych na maxa piw. Zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci i cieszymy się, że po kilku miesiącach wracamy do Łodzi. Też przygotowujemy dla Was piwne niespodzianki. Na pewno spotkacie u nas głównie to, z czego jesteśmy najbardziej znani – słodkie, pokręcone, owocowe soury. Oczywiście tajemnicą nie jest również fakt, że u nas na pewno nie zabraknie soczystej ipki. Nie możemy się już jej doczekać i poczęstować jak piwem, które warzymy. Do zobaczenia na magicznej ścieżce! Wbijacie do Hali Expo-Łódź już od piątku - zachęca Bartek Packo z Browaru Magic Road.
- Łódzkie Piwowary na stałe wpisały się w piwny krajobraz miasta i są nadal ważnym punktem spotkań publiczności z szeroko pojętymi piwami spoza głównego nurtu. Nasze pojawienie się w Łodzi nie jest więc zaskoczeniem. Zabieramy ze sobą zarówno klasyki z serii Miłosław, piwa owocowe Fortuna jak i wielokrotnie nagradzane, esencjonalne Komesy. Dla rosnącej rzeszy wielbicieli piw bezalkoholowych będziemy mieli ze sobą kilka wariantów, od lat zdobywających stałych klientów. Miłosław Bezalkoholowe IPA od lat jest najlepszym jasnym piwem bezalkoholowym na świecie wg użytkowników portalu ratebeer, gdzie konsumenci z całego świata oceniają degustowane piwa - tłumaczy Marcin Ostajewski z Browaru Fortuna.
- Niezmiernie cieszymy się, że po paru miesiącach wracamy do Łodzi. To już nasza czwarta wizyta w tym mieście, a druga na Piwowarach. Dla łodzian przygotowaliśmy same nasze regionalne dobroci chmielone polskimi chmielami od naszego sąsiada z województwa lubelskiego Pawła Piłata, właściciel Polish Hops, producenta tego wyśmienitego chmielu. Przywieziemy piwa, które zdobyły uznanie na prestiżowym konkursie piwnym KPR oraz piwo z kwiatem dzikiego czarnego bzu z zaprzyjaźnionej tłoczarni spod Lublina. Zapraszamy na nasze stoisko - zachęca Marcin Dudek z Browaru Alchemik.
- Już wkrótce Łódź stanie się stolicą piwnego świata podczas nadchodzącej edycji Piwowary 2024. Browaru Bałtów, który z radością po raz kolejny pojawi się na tej prestiżowej imprezie. To wyjątkowa okazja, aby podzielić się naszą pasją do tworzenia piwa w mieście pełnym wspaniałych ludzi, którzy potrafią docenić wyjątkowy smak naszych produktów. W ofercie Browaru Bałtów znajdziecie szeroki wachlarz stylów piwnych, takich jak: lager, pils, weizen, APA, stout owsiany, porter bałtycki, hazy IPA oraz naszą unikalną interpretację piwa miodowego z dodatkiem propolisu, które z pewnością zaskoczy Was swoim wyrazistym charakterem. Mateusz Majchrzak z Browaru Bałtów.
- Dziki Bill podczas swoich wojaży od dawna nie odwiedził Łodzi! Dlatego tym razem przywiezie konkretną gamę 11 ostrych sosów wraz z nowościami takimi meksykański sos Jabali Chipotle w kooperacji z Piwoteką, czyli „sos z piwem z sosem”! Oprócz tego, jak zawsze zapraszamy na degustację za free i możliwość sprawdzenia swoich granic odporności na kapsaicynę! Jako ciekawostka – przynajmniej jedna pozycja będzie oparta o piwne słody jęczmienne! Nie możemy się doczekać, żeby pozbijać piony i dzielić z Wami łzy radości po spożyciu ostrego szczęścia w płynie! - uśmiecha się Ryszard Sierotnik z Dzikiego Billa.
- Browar Gryfus po raz trzeci zaprasza wszystkich miłośników piwa na Festiwal Piwowary w Łodzi! Z dumą wracamy na tę imprezę, która stała się stałym punktem naszego kalendarza. Tym razem przywieziemy prawdziwe perełki – od klasycznych pilsów i pszenic po nasze medalowe IPY oraz RIS-y w trzech wariantach leżakowanych w beczkach po Bourbonie. Brzmi smakowicie? A to dopiero początek! Dla tych, którzy szukają piwnych przygód bez procentów, przygotowaliśmy coś wyjątkowego – bezalkoholowy witbier oraz owocowy hit z mango i marakują. No i oczywiście nie mogłoby zabraknąć naszego regionalnego skarbu – paprykarza szczecińskiego, ale tym razem w kilku zaskakujących odsłonach! ;-) Łodzianie, nie możecie tego przegapić! Piwowary 25-26 października to okazja, by spotkać się z nami, skosztować wyjątkowych piw i spróbować swoich sił w naszym ognistym wyzwaniu. Czeka na Was masa atrakcji, humoru i niezapomnianych smaków – nie tylko dla piwoszy, ale dla każdego, kto chce spędzić czas w świetnej atmosferze. Do zobaczenia w Łodzi! - mówi Krzysztof Pronobis z Browaru Gryfus.
- W tym roku zabieramy ze sobą nasze klasyki, takie jak trójniak Dzikie Pszczoły i 966. Nie może zabraknąć też miodów z dodatkiem aronii, przypraw korzennych czy naszej wielkopolskiej Hyćki z kwiatem czarnego bzu. Ponadto na naszym stoisku na pewno pojawią się dwójniaki: Malinowy i Panieński, które zdążyły już podbić serca wielu naszych Klientów - uśmiecha sie Michał Imbiorowicz z Miodosytni Imbiorowicz.
- Debiutujemy na Festiwalu Piwowary. Z radością ogłaszamy, że Foodtrade s.p. z o.o. po raz pierwszy zaprezentuje swoje produkty podczas Festiwalu Piwowarów 2024, który odbędzie się w Łodzi. Nasza firma, znana z pasji do wytwarzania alkoholi, zaprezentuje wyjątkowy zestaw produktów: Piwo "Noteckie" – wyjątkowe, piwo o niepowtarzalnym smaku, które zachwyci każdego miłośnika piwa; Wino "Potęga Tradycji" – pełne aromatów wino, które oddaje hołd lokalnym tradycjom winiarskim; Cydr – orzeźwiający i owocowy, idealny na każdą okazję. Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia naszych stoisk, gdzie będzie można skosztować wyjątkowych produktów i porozmawiać z naszym zespołem. Zapraszamy na Piwowary - podkreśla Miłosz Trzebny z Foodtrade s.p. z o.o.
- To nasz pierwszy raz na Piwowarach i bardzo cieszymy się, że zawitamy do Łodzi. Działamy na polskim rynku od kilku lat. W naszej ofercie znajdziecie owady smażone, suszone, a także na słodko. Staramy się sprostać oczekiwaniom coraz większej ilości miłośników tych zdrowych przekąsek stale poszerzając nasza ofertę. Możecie nas spotkać na dużych eventach masowych a także zaprosić na przyjęcie w węższym gronie. Nasze przekąski będa z pewnością dużą atrakcją dla wszystkich. Owady to skarbnica minerałów. Termity są bogate w żelazo, a stałe larwy jedwabników pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na miedź i ryboflawinę – witaminę B2. Cztery świerszcze to dawka wapnia odpowiadająca jednej szklance mleka. Czy warto spróbować ? Oczywiście! - podsumowuje Anna Sidor z Gastrobaków.
Gdzie, kiedy, za ile?
Piwowary zaplanowano na 25-26 października w Hali Expo-Łódź przy Al. Politechniki 4.
Bilet normalny 1 dniowy: 25,00 zł
Bilet normalny 2 dniowy: 46,00 zł
Bilet Grupowy 1 dniowy: min. 10 osób – 23,00 zł/osobę
Bilet Grupowy 2 dniowy: min. 10 osób – 44,00 zł/osobę
Zniżki:
Dla studentów i emerytów cena biletu 1 dniowy 19,00 zł (ważna legitymacja studencka/emeryta)
Dla studentów i emerytów cena biletu 2 dniowy 36,00 zł
Bilet z kartą Łodzianina 1 dniowy: 23,00 zł
Bilet z kartą Łodzianina 2 dniowy: 44,00 zł
Darmowe wejście dla:
Weteranów wojska polskiego i następujących funkcjonariuszy służb mundurowych (po okazaniu legitymacji służbowej):
- wojsko
- policja
- straż pożarna
- straż miejska
- służba więzienna
- straż graniczna
Więcej informacji znajdziecie na stronie piwowary.com.pl oraz https://www.facebook.com/targipiwawlodzi
Komentarze