Jakie produkty zbożowe wybierać? Podpowiada specjalistka żywienia dzieci
Już od początku rozszerzania diety, czyli w okolicach 6. miesiąca życia, można wprowadzać zboża do jadłospisu dziecka. Często pierwszym produktem zbożowym, podawanym niemowlakowi, jest kaszka dla najmłodszych. Tymczasem wcale nie musi tak być – przetwory zbożowe spożywane przez dorosłych są równie dobrym wyborem.
Jakie zatem produkty zbożowe wybierać dla malucha oraz w jaki sposób je podawać? Na te pytania odpowiada Katarzyna Szulc, dietetyk i ekspertka IV edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.
- To mit, że niemowlakowi w momencie rozszerzania diety można podać na początek wyłącznie kaszkę. Tradycyjne kasze, takie jak te spożywane przez dorosłych, również są doskonałą opcją. Z powodu swoich obaw rodzice jednak często rezygnują z „dorosłych” wyrobów. Warto zatem pamiętać, że wprowadzając nowe produkty, należy dostosować sposób ich przygotowania do możliwości i potrzeb niemowlaka - na przykład dłużej gotować, rozgnieść lub zmiksować, tak by dziecko się nie zadławiło lub nie miało problemu z ich przeżuciem. Liczy się przede wszystkim sposób podania, a nie to, jaki produkt wybierzemy – mówi Katarzyna Szulc.
W jaki sposób podawać małemu dziecku produkty zbożowe?
Małemu dziecku już na etapie rozszerzania diety można podać produkty zarówno bezglutenowe, jak i te zawierające gluten. Zgodnie z obecnymi zaleceniami, wybór pierwszego posiłku dla niemowlęcia nie ma dużego znaczenia i zależy od decyzji rodzica. Może to być warzywo, mięso, ryba lub produkt pochodzący ze zbóż – glutenowy (pszenny, jęczmienny, żytni, orkiszowy lub owsiany – naturalnie bezglutenowy, ale często zanieczyszczony w procesie produkcji) albo bezglutenowy (np. z gryki, kukurydzy, prosa).
– Nie ma dowodów na to, że unikanie glutenu chroni dziecko przed chorobami glutenozależnymi, a tego rodzice obawiają się najczęściej. Aktualne badania sugerują, że wprowadzenie glutenu w niewielkich ilościach od początku rozszerzania diety, równocześnie z innymi produktami uzupełniającymi, nie zwiększa ryzyka rozwoju celiakii – zapewnia dietetyczka.
Do diety niemowlaka możemy włączyć zarówno produkty z mąki oczyszczonej, jak i z pełnego ziarna. Produkty pełnoziarniste, takie jak kasze, płatki zbożowe, chleb razowy czy makaron razowy, należy serwować dziecku na zmianę z produktami „oczyszczonymi”, takimi jak białe pieczywo, makaron pszenny, drobne kasze typu manna lub kukurydziana. Jest to ważne, ponieważ produkty pełnoziarniste dostarczają więcej błonnika oraz niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk.
Produkty bogate w błonnik należy wprowadzać stopniowo, w niewielkich ilościach.
- Wprowadzając produkty pełnoziarniste do diety malucha, należy pamiętać, że nadmiar błonnika może obciążyć delikatny układ pokarmowy niemowlaka, co może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha bądź zmniejszone wchłanianie niektórych składników odżywczych. Dlatego wprowadzanie produktów z pełnego przemiału powinno odbywać się stopniowo i w niewielkich ilościach, aby uniknąć dolegliwości jelitowych i przeciążenia układu pokarmowego, zwłaszcza jeśli dziecko ma wrażliwy brzuszek – tłumaczy ekspertka.
Wraz z wiekiem dziecka zaleca się częstszy wybór produktów z pełnego przemiału. Dzięki temu dostarczymy małemu organizmowi więcej wartości odżywczych, które często są tracone w procesie przetwarzania żywności. Produkty pełnoziarniste są wartościowym źródłem:
- węglowodanów, zapewniających energię,
- witamin z grupy B, warunkujących prawidłową pracę układu nerwowego,
- oraz błonnika, korzystnie wpływającego na funkcjonowanie układu pokarmowego, eliminując tak często występujące u maluszków zaparcia.
Każdego dnia dziecko powinno zjeść przynajmniej 3 porcje zbóż. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, produkty zbożowe w naturalnej formie mają stanowić podstawę węglowodanową diety dziecka i zajmować ok. 1/4 talerza zdrowego żywienia. Codziennie należy spożyć od 3 do 5 porcji produktów zbożowych, z przewagą pełnoziarnistych. Jedna porcja to np.:
- 40g świeżego pieczywa, co oznacza 1 kromkę chleba
- 30g zbóż lub 40g płatków/musli, czyli 1 miseczka
- 45-50g kaszy/makaronu, która to ilość równa się 1 szklance.
Jakie produkty zbożowe mogą znaleźć się w diecie dziecka?
- Pieczywo: pszenne, razowe, żytnie, graham, mieszane i inne.
- Kasze: owsiana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, gryczana, manna, kukurydziana.
- Płatki: owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, kukurydziane.
- Różnego rodzaju mąki: owsiana, orkiszowa, pełnoziarnista, gryczana, żytnia, jaglana, kukurydziana.
- Makarony: makaron pszenny, z semoliny durum, pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy, gryczany.
Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-108553361621363/
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/
Komentarze