Partner serwisu

Mikrofalowe pole do popisu

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Obróbka żywności w polu mikrofalowym to przyszłościowa technologia, której wykorzystanie w przemyśle spożywczym do niedawna było ograniczone głównie wysokimi kosztami instalacji. Ciągły rozwój techniki spowodował spadek tych kosztów oraz zmniejszył zużycie energii, które obecnie jest porównywalne do zużycia energii tradycyjnych urządzeń. Odnotowano również duży postęp w konstrukcji opakowań używanych do ogrzewania mikrofalowego, które zapewniają równomierne nagrzanie produktu.

Mikrofalowe pole do popisu

Wykorzystanie energii pola mikrofalowego w przemyśle spożywczym jest coraz bardziej powszechne i przynosi dużo korzyści. Korzyści te zależą od wielu czynników, m.in. od rodzaju procesu technologicznego, skali i możliwości zmniejszenia kosztów produkcji oraz oczekiwanej jakości artykułów spożywczych. Najważniejszymi zaletami mikrofalowej obróbki żywności, w porównaniu z tradycyjnymi metodami, są [1, 2, 3, 4]:

- niskie koszty eksploatacji urządzeń, gdyż absorpcja mikrofal zachodzi tylko w ogrzewanym produkcie, bez konieczności nagrzania całego reaktora,
- małe wymiary instalacji mikrofalowych nie powodują konieczności rozbudowy dodatkowej infrastruktury produkcyjnej,
- zmniejszenie kosztów pracy na skutek krótszego czasu obróbki, automatyzacji, a nawet eliminacji niektórych czynności międzyoperacyjnych, a tym samym:
- wzrost wydajności linii produkcyjnej,
- kontrola procesu technologicznego,
- poprawienie jakości produktów m.in. poprzez:

     - obniżenie temperatury i skrócenie czasu procesu technologicznego (np. suszenie) co może wpływać na uzyskanie lepszych cech organoleptycznych artykułu spożywczego, przy równoczesnym obniżeniu strat składników aktywnych biologicznie i olejków aromatycznych,
     - efekt spulchnienia uzyskany podczas suszenia, powoduje lepszą rehydratację suszu i zachowanie walorów smakowych suszonego produktu,
     - mniejsze ubytki i lepszą jakość rozmrażanych w polu mikrofalowym produktów.

               

Coraz lepsza znajomość i większa świadomość producentów o możliwości wykorzystania pola mikrofalowego w technologii żywności, powodują że generatory mikrofal mogą być wykorzystywane w wielu procesach technologicznych.

 

Cały artykuł został opublikowany w nr 2/2014 magazynu "Agro Przemysł"
Fot.: www.freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ