Partner serwisu
05 grudnia 2024

Ulubione owoce i warzywa listopada 2024 – raport Kantar Polska

Kategoria: Aktualności

Projekt, realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW) pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ma na celu promocję spożycia owoców i warzyw poprzez edukację konsumentów. Aktualizowane dane dotyczące kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw można znaleźć na stronie https://wczorajnatalerzu.pl.

Ulubione owoce i warzywa listopada 2024 – raport Kantar Polska

Najpopularniejsze owoce listopada

Według badań Kantar Polska, najchętniej spożywanym owocem listopada były jabłka, które wybrało aż 86% Polaków. Popularność jabłek była niezależna od płci, wieku, dochodów czy sytuacji zawodowej respondentów. Na drugim miejscu znalazły się gruszki, spożywane przez 46% badanych, a trzecie miejsce przypadło śliwkom – 31%.

Spośród owoców jagodowych największą popularnością cieszyły się borówki i maliny, które zadeklarowało odpowiednio 27% badanych. Truskawki spożywał co piąty Polak (22%), a czarne porzeczki i aronia uzyskały wyniki 19% i 15%.

Zmiany w porównaniu do poprzednich miesięcy i lat:

  • W porównaniu do października, spożycie gruszek spadło o 7 pp, a śliwek aż o 19 pp.
  • Rok do roku największy spadek spożycia zanotowały śliwki (21 pp). Pozostałe owoce utrzymały swoją pozycję sprzed roku.

Najpopularniejsze warzywa listopada

W listopadzie najchętniej wybieranymi warzywami były:

  • Pomidory (90%),
  • Cebula (88%),
  • Marchew i ogórek (ex aequo po 86%).

Na kolejnych miejscach znalazły się:

  • Papryka – 67%,
  • Kapusta – 65%,
  • Pieczarki – 53%.

Blisko połowa Polaków spożywała buraki (48%) oraz kalafior (47%), a cukinię wybrało 34% respondentów. Mniej popularne okazały się dynia (27%) i boczniaki (15%).

Porównanie rok do roku i miesiąc do miesiąca:

  • W stosunku do października 2024 różnice w spożyciu były minimalne (do 5 pp).
  • Rok do roku zauważalny był spadek spożycia papryki (-5 pp) i cukinii (-7 pp). Inne warzywa utrzymały swoją pozycję sprzed roku.

Metodologia badań

Badanie zostało przeprowadzone przez Kantar Polska w dniach 8–14 listopada 2024 r. na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady realizowano metodą CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing) w domach respondentów.

Kantar pytał badanych o częstotliwość spożywania 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu oraz ich udział w posiłkach w dniu poprzedzającym badanie.

źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ