Świąteczne desery w nowej odsłonie z produktami dżemowymi marki Herbapol
Na wyjątkową, magiczną atmosferę Bożego Narodzenia składa się wiele elementów. Jednym z tych ważniejszych są bez wątpienia ulubione, tradycyjne smaki. Dziś w wielu domach coraz częściej są one łączone z nowymi pomysłami kulinarnymi, które w niezwykle przyjemny sposób „odświeżają” klasyczne potrawy.
Tym, którzy szukają inspiracji na pyszne, świąteczne desery w takiej właśnie odmienionej odsłonie, z pomocą przychodzi marka Herbapol. Nieodłącznym składnikiem tak przygotowanych domowych słodkości są produkty dżemowe Herbapolu. Powidła Węgierkowe równie dobrze sprawdzą się w tradycyjnym pierniku staropolskim, jak i nowoczesnym deserze pierniczkowym. A wyborne konfitury, powstające z polskich owoców, będą idealnym dodatkiem do wszystkich domowych wypieków – tych tradycyjnych, i tych z nutą kulinarnej fantazji.
Klasyczne, świąteczne potrawy mają swój niezaprzeczalny urok i to one królują na wielu polskich stołach. Z drugiej strony odmienione przepisy i nowe połączenia smaków mogą dostarczyć nam naprawdę niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Warto więc zainspirować się takim podejściem do bożonarodzeniowego menu, by rozsmakować się w tych świętach na nowo!
Niezależnie jednak, czy wybierzemy klasykę czy otwartość na kulinarne zmiany, jedno jest niezmienne – liczy się jakość i smak produktów, po które sięgniemy. Dlatego wśród składników nie może zabraknąć dżemów, konfitur i powideł Herbapolu.
Powidła z polskich śliwek węgierek od marki Herbapol to tylko 2 składniki i prawdziwa esencja smaku zamknięta w słoiku. Konfitura malinowa Herbapolu powstaje natomiast z polskich malin odmiany polana. Zachwyca smakiem i aromatem, podkreślając wyjątkowy charakter dań, do których jest dodawana.
Te produkty stanowią znakomity dodatek do wielu wypieków i deserów. Ich smak ciekawie przełamie również wytrawne nuty, na przykład pieczonych mięs, pasztetów czy wykwintnych serów.
Warto odważyć się na kulinarną kreatywność, by świąteczne gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane desery zachwyciły naszych gości. Od czego zacząć? Na przykład od kruchych babeczek z konfiturą malinową i kremem makowym lub pierniczkowego deseru z powidłami węgierkowymi.
KRUCHE BABECZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ HERBAPOL I KREMEM MAKOWYM
Składniki:
Na ciasto:
- mąka tortowa 1,5 szklanki
- żółtko jajek 3 sztuki
- cukier puder 0,5 szklanki
- cukier waniliowy 1 sztuka
- masło lub margaryna 15 dag
Na krem:
- serek mascarpone 250 g
- śmietana 30% 100 ml
- mak(niemielony): 2 łyżki
Dodatkowo
- Konfitura malinowa Herbapol
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylep nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuj widelcem. Babeczki piecz około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmij z foremek i wystudź. Przygotuj krem: ubij zimną śmietanę, dodaj mascarpone i mak. Na wystudzone babeczki nałóż po łyżeczce konfitury malinowej Herbapol i udekoruj kremem makowym.
DESER PIERNICZKOWY Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI HERBAPOL
Składniki:
- 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
- 200 g śmietany 30% lub 36%
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
- 1 łyżeczka kakao
- szklanka pokruszonego piernika lub pierniczków
- pół szklanki świeżej żurawiny
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Zacznij od pokruszenia pierniczków. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem za pomocą funkcji puls (zrób z nich okruchy). Do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zestaw z ognia. Przestudź syrop około 5 minut i dopiero wtedy dodaj świeżą żurawinę. Żurawinę pozostaw w syropie cukrowym najlepiej przez całą noc, wstawiając do lodówki, ale wystarczy też godzina w chłodzie.
Przygotuj kremy. Do miski dodaj śmietanę oraz cukier i ubijaj, aż stanie się sztywna. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj do połączenia kremu. Odłóż połowę kremu i do miski dodaj przyprawę do piernika oraz kakao. Zmiksuj, tworząc krem piernikowy.
Do pucharków lub szklanek wkładaj okruchy piernikowe, a następnie krem piernikowy, sporą ilość Powideł Węgierkowych Herbapol i drugi krem naturalny. Desery ozdabiaj żurawiną w cukrze i pozostałymi okruszkami pierniczków.
Produkty dżemowe Herbapol są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju.
Komentarze