Partner serwisu
28 stycznia 2025

Aromatyczna podróż do Peru z Rarität „El Diamante”

Kategoria: Aktualności

Nowy Rarität „El Diamante”, czyli kawa z linii speciality od Tchibo, zabiera nas w podróż do gorącego i pełnego słodyczy Peru. Urzekające nuty kandyzowanego cukru i migdałów przywodzą na myśl intrygujący klimat Ameryki Łacińskiej, przenosząc kawoszy w stan słodkiego relaksu.   

Aromatyczna podróż do Peru z Rarität „El Diamante”

Rarität „El Diamante” to prawdziwy klejnot w limitowanej edycji kawowej Tchibo. Drzewa, z których pochodzą ziarna tej kawy, uprawiane są w regionie Jaén, gdzie gorący klimat równoważony jest przez orzeźwiające deszcze, tworząc warunki idealne do uprawy kawy speciality. To właśnie tam znajdują się kameralne rodzinne plantacje kawowe, których właściciele z pasją uprawiają ten surowiec. – Najnowszy Rarität to „diament” wśród kaw. Jego nazwa odnosi się do wyjątkowego i nieporównywalnego piękna miejsca, gdzie uprawiane są kawowce. To właśnie w regionie Jaén charakteryzującym się lasami tropikalnymi, prowadzone są rodzinne gospodarstwa, zapewniające kawę najwyższej jakości. Jaka jest tajemnica jej urzekającego smaku? Niewątpliwie ręczna obróbka ziaren – mówi Julia Zasowska, Marketing Specialist w Tchibo Warszawa.  

Słodycz peruwiańskiej tradycji

Jedno z gospodarstw należy do Elvisa Tineo. Jego plantacja„La Naranja“ została tak nazwana przez jego dziadka z powodu drzew pomarańczowych, rosnących pomiędzy roślinami kawowymi. To właśnie po dziadku Elvis odziedziczył miłość i pasję do kawy, a tradycyjne metody jej uprawy, są stosowane przez niego do dziś. Ziarna kawowe są zbierane ręcznie, myte, a następnie poddawane procesowi fermentacji, który odbywa się z pomocą specjalnych worków. To nadaje kawie jej charakterystyczną słodycz. Kawa z limitowanej edycji Tchibo jest dostępna w pojemnościach: 125 g (w cenie 24,99 zł), 250 g (w cenie 39,99 zł) oraz 500 g (w cenie 69,99 zł).

Aby w pełni docenić bogaty aromat kandyzowanego cukru i migdałów, poleca się przygotowywanie tej kawy metodą przelewową, na przykład w dripie.

Kawa na najwyższym poziomie

Kawy speciality z limitowanej serii Rarität od Tchibo to produkty tworzone z myślą o najbardziej wymagających kawoszach. Idealnie sprawdzają się na spotkania z przyjaciółmi, choć będą równie dobrym „kompanem” relaksu w pojedynkę. Ich ziarna. pochodzą tylko ze starannie wybranych plantacji. Stanowi to gwarancję najwyższej, sprawdzonej jakości i nadzwyczajnych doznań smakowych.

Kawy z linii Rarität są dostępne tylko w sklepach stacjonarnych i online Tchibo. Każdego roku w ofercie Rarität pojawia się około 5 nowych wariantów – każda z innego regionu świata – dostępnych w sprzedaży tylko przez określony czas.

Cechy kawy Rarität „El Diamante”:

Pochodzi z regionu Jaén w Peru.

Nuty smakowe: cukier kandyzowany i migdały.

Metoda przygotowania: idealna do parzenia w dripie, ale świetnie sprawdzi się też w ekspresach przelewowych, automatycznych i french pressie.

Limitowana edycja dostępna tylko przez krótki okres.

Kawa charakteryzuje się średnią intensywnością, delikatną kwasowością oraz słodkimi nutami smakowymi.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa Tchibo
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ