Partner serwisu
12 września 2014

Szanse rozwoju importu owoców z Chile

Kategoria: Z życia branży

Przedstawiciele dwóch chilijskich organizacji producenckich - Stowarzyszenia Eksporterów Owoców (ASOEX) oraz Stowarzyszenia Producentów Kiwi – byli gośćmi spotkania, jakie odbyło się 10 września br. w Broniszach.

Szanse rozwoju importu owoców z Chile

Owoce
Podczas spotkania odbywającego się na terenie Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego SA w Broniszach, rozmawiano o szansach rozwoju importu świeżych owoców z Chile w kontekście rozwijającej się dynamicznie od kilku lat wymiany handlowej i gospodarczej między Polską a tym południowoamerykańskim krajem. - Chile dostarcza świeże owoce do ponad 70 krajów, głównie do USA i Europy. Nasi producenci owoców, gdy w Chile przypada pełnia sezonu zbiorów a w Europie trwa zima, wysyłają do Polski między innymi: winogrona, jabłka, borówki amerykańskie czy cytrusy - podkreślił Felipe Gajardo, dyrektor Biura Handlowego ProChile, organizacji odpowiedzialnej za promocję eksportu towarów i usług Chile w Polsce.

Chile na rynku żywności
Żyzne gleby, klimat sprzyjający uprawie owoców najwyższej klasy, nowoczesne metody produkcji oraz zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych dają Chile przewagę wśród producentów żywności. Obecnie Chile plasuje się na 17. miejscu na świecie pod względem eksportu produktów spożywczych, z perspektywą wejścia do czołowej dziesiątki w ciągu najbliższych lat. Chilijscy eksporterzy nastawieni są na długoterminowe relacje handlowe. Pomaga im w tym ogromne doświadczenie w handlu z Unią Europejską, a także opinia rzetelnych dostawców, którzy gwarantują stałą dostępność produktów rolnych. Charakterystyczne dla Chile czynniki klimatyczne pozwalają bowiem utrzymywać sezon zbiorów przez cały rok, co jest szczególnie ważne dla importerów zainteresowanych sprzedażą owoców również w sezonach przejściowych. Produkcja i eksport owoców jest dla gospodarki Chile przedsięwzięciem o strategicznym znaczeniu, dlatego producenci kładą ogromny nacisk na nowoczesne technologie stosowane w uprawach i rolnictwie, a także na optymalne i ekologiczne metody produkcji tj. zbiory, sortowanie oraz logistyka.

Spotkanie w Broniszach
Uczestnicy spotkania w Broniszach mieli okazję zapoznać się z możliwościami importu chilijskiego kiwi, o czym szczegółowo mówił Carlos Cruzat, przewodniczący Stowarzyszenia Producentów Kiwi. - Specyfika klimatyczna Chile umożliwia przedłużenie sezonu zbiorów kiwi, ponieważ zaczynają się one w połowie marca na terenach rolniczych w północnej części kraju, a kończą się w maju, w południowej części Chile. Pierwsze kontenery z owocami kiwi docierają do Europy w kwietniu i są tu dostępne do pierwszych tygodni października. W naszej ofercie mamy zatem owoce, które są zawsze świeże, pełne wartości odżywczych i witamin, co daje gwarancję najwyższej jakości - powiedział Carlos Cruzat.

Na nowe i szerokie możliwości współpracy między polskimi przedsiębiorcami a chilijskimi producentami owoców zwrócił uwagę Christian Carvajal, dyrektor marketingu Stowarzyszenia Eksporterów Owoców ASOEX w Europie. - Patrząc na szybki wzrost wymiany handlowej między naszymi krajami, jestem optymistą jeśli chodzi o przyszłość eksportu świeżych owoców z Chile do Polski. Dzisiejsze spotkanie to doskonała okazja, aby nawiązać nowe kontakty biznesowe oraz zachęcić polskich importerów do sprowadzania najwyższej jakości chilijskich owoców – mówił Christian Carvajal.


Źródło: O ProChile/informacja prasowa Account Executive, Ogilvy PR

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ