Partner serwisu
19 lutego 2025

Bezpieczeństwo, Europo!

Kategoria: Aktualności

– Mówimy o wszystkich elementach bezpieczeństwa ze względu na to, co się dzieje w Europie i na świecie – podkreślił sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas seminarium „Bezpieczeństwo, Europo!”, zorganizowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Wydarzenie odbyło się pod patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Bezpieczeństwo, Europo!

Bezpieczeństwo żywności

Wiceminister Stefan Krajewski zwrócił uwagę, że zapotrzebowanie na żywność stale rośnie, ale ta żywność musi być bezpieczna.

– Bezpieczeństwo żywności musi być zagwarantowane na każdym etapie jej wytwarzania, od pola do stołu – podkreślił sekretarz stanu.

Według wiceministra Krajewskiego niezwykle istotna jest w tym procesie rola inspekcji nadzorujących poszczególne etapy produkcji i dystrybucji żywności.

Wiceminister przypomniał jednocześnie, że polskie rolnictwo w ciągu 20 lat obecności w Unii Europejskiej dokonało ogromnego skoku, stając się istotnym producentem i eksporterem produktów rolno-spożywczych. Zwrócił przy tym uwagę, ze ponad 74 proc. naszego eksportu rolnego trafia na wymagający rynek europejski.

– Dobrze wykorzystaliśmy nasz potencjał, ale nie byłoby to możliwe bez unijnych środków finansowych – dodał wiceminister.

Sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił również, że bardzo się cieszy, iż w dzisiejszym seminarium uczestniczy młodzież ze szkół rolniczych, która już wkrótce odpowiadać będzie za rozwój polskiego rolnictwa.

Polska prezydencja

W dzisiejszym seminarium uczestniczyła młodzież ze szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz zwrócił uwagę, że pierwsze półrocze roku 2025 to czas, w którym Polska sprawuje przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej i naszym zadaniem jest zapewnienie ciągłości prac unijnych organów. Przypomniał jednocześnie, że przepisy dotyczące żywności kształtowane są na forum unijnym.

– Te przepisy są prawie identyczne w poszczególnych krajach członkowskich UE. Prawo krajowe określa kompetencje poszczególnych inspekcji w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością żywności – powiedział.

O zadaniach polskiej prezydencji i jej priorytetach mówiła zastępczyni głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Agnieszka Sudoł.

W dalszej części seminarium młodzież zapoznała się z zasadami działania Komisji Kodeksu Żywnościowego, którego punktem kontaktowym dla Polski jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ