Bezpieczeństwo, Europo!
– Mówimy o wszystkich elementach bezpieczeństwa ze względu na to, co się dzieje w Europie i na świecie – podkreślił sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas seminarium „Bezpieczeństwo, Europo!”, zorganizowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Wydarzenie odbyło się pod patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Bezpieczeństwo żywności
Wiceminister Stefan Krajewski zwrócił uwagę, że zapotrzebowanie na żywność stale rośnie, ale ta żywność musi być bezpieczna.
– Bezpieczeństwo żywności musi być zagwarantowane na każdym etapie jej wytwarzania, od pola do stołu – podkreślił sekretarz stanu.
Według wiceministra Krajewskiego niezwykle istotna jest w tym procesie rola inspekcji nadzorujących poszczególne etapy produkcji i dystrybucji żywności.
Wiceminister przypomniał jednocześnie, że polskie rolnictwo w ciągu 20 lat obecności w Unii Europejskiej dokonało ogromnego skoku, stając się istotnym producentem i eksporterem produktów rolno-spożywczych. Zwrócił przy tym uwagę, ze ponad 74 proc. naszego eksportu rolnego trafia na wymagający rynek europejski.
– Dobrze wykorzystaliśmy nasz potencjał, ale nie byłoby to możliwe bez unijnych środków finansowych – dodał wiceminister.
Sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił również, że bardzo się cieszy, iż w dzisiejszym seminarium uczestniczy młodzież ze szkół rolniczych, która już wkrótce odpowiadać będzie za rozwój polskiego rolnictwa.
Polska prezydencja
W dzisiejszym seminarium uczestniczyła młodzież ze szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz zwrócił uwagę, że pierwsze półrocze roku 2025 to czas, w którym Polska sprawuje przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej i naszym zadaniem jest zapewnienie ciągłości prac unijnych organów. Przypomniał jednocześnie, że przepisy dotyczące żywności kształtowane są na forum unijnym.
– Te przepisy są prawie identyczne w poszczególnych krajach członkowskich UE. Prawo krajowe określa kompetencje poszczególnych inspekcji w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością żywności – powiedział.
O zadaniach polskiej prezydencji i jej priorytetach mówiła zastępczyni głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Agnieszka Sudoł.
W dalszej części seminarium młodzież zapoznała się z zasadami działania Komisji Kodeksu Żywnościowego, którego punktem kontaktowym dla Polski jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Komentarze