Partner serwisu
23 kwietnia 2025

Dzień Śniadania 2025. Jak Polacy jedzą śniadania: w domu, na mieście czy z dostawą pod drzwi?

Kategoria: Aktualności

Poranki Polaków zmieniają się szybko. Nie tylko kawa na wynos, ale i kubełek skrzydełek z KFC coraz częściej trafiają pod nasze drzwi. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, który obchodzimy 24 kwietnia, Uber Eats przyjrzał się zwyczajom żywieniowym użytkowników. Dane platformy wskazują, że najwięcej zamówień na pierwszy posiłek składamy w niedzielę. Rośnie zainteresowanie szybkim i wygodnym dostarczaniem śniadań a coraz więcej osób traktuje je jako codzienną rutynę, dopasowaną do współczesnego stylu życia.

Dzień Śniadania 2025. Jak Polacy jedzą śniadania: w domu, na mieście czy z dostawą pod drzwi?

Jak dzisiaj wygląda poranek Polaka?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale w dzisiejszym, zabieganym świecie coraz częściej brakuje nam czasu na jego przygotowanie. Z raportu firmy badawczej Mintel z 2024 roku wynika, że 55 proc. Polaków wybiera szybkie i łatwe do zrobienia śniadanie. Najczęściej szukają takiego, które daje natychmiastowy zastrzyk energii. W odpowiedzi na ten trend rośnie popularność wygodnych opcji - od klasycznych śniadań przygotowanych w domu, przez te zamawiane na mieście, aż po dostarczane pod drzwi posiłki. Jak wynika z danych Uber Eats, w Polsce nastąpiła prawdziwa rewolucja w porannych rytuałach. Porównując pierwsze kwartały 2024 i 2025 roku, liczba zamówień z oferty śniadaniowej wzrosła prawie 2 razy.

 

Jeśli śniadanie, to z kawą
Według danych Uber Eats, blisko 7 proc. zamówień śniadaniowych obowiązkowo zawiera kawę lub napój kawowy. W tym roku hitem jest Matcha Green Tea Latte (+25 proc. Zamówień w porównaniu z 2024 r.) oraz orzeźwiające Iced Caffè Latte (+20 proc.). Dużą popularność względem poprzedniego roku zyskują też mrożone propozycje, jak Caramel Frappuccino (+18 proc.) czy Iced Caramel Macchiato (+10 proc.). 

 

Kawa, kanapka i… kubełek skrzydełek
W ścisłej czołówce najpopularniejszych zamówień znajduje się zestaw „Home Office” od sieci Starbucks, który składa się z kanapki, kawy i ciasta. Zestaw ten stanowi aż 12 proc. wszystkich zamówień śniadaniowych w aplikacji. Jednak dziś śniadanie to również bajgiel, kebab czy nawet kubełek skrzydełek z KFC.

 

Najwięcej zamówień realizowanych jest między 10:00 a 11:30 rano, a niedziela to dzień, kiedy Polacy najchętniej wybierają śniadanie z dostawą. To właśnie wtedy liczba ich zamówień jest o jedną trzecią wyższa niż w dni robocze. Co ciekawe, tylko w jednym, 30-minutowym oknie – między 11:00 a 11:30 – składanych jest więcej zamówień niż przez cały wtorek. 

 

– Obserwujemy rosnące zainteresowanie ofertą śniadaniową, które w pierwszym kwartale bieżącego roku odpowiadało za 12 procent wszystkich zamówień na platformie. Coraz więcej użytkowników Uber Eats traktuje śniadania z dostawą jako element codziennej rutyny – wygodny, szybki i dopasowany do stylu życia – mówi Michał Dubisz, General Manager Uber Eats w Polsce. – Śniadania stają się jednym z kluczowych momentów dnia w kontekście zamówień online - dodaje Dubisz.

 

Miasto budzi się do życia. Warszawa z największym wzrostem
Z danych Uber Eats wynika, że w miastach takich jak Warszawa, Kraków czy Wrocław poranne rytuały nabierają nowego wymiaru. W ciągu ostatniego roku liczba restauracji oferujących śniadania w Warszawie wzrosła o 7 proc., osiągając liczbę 460 lokali. W Krakowie za to o 8 proc., a we Wrocławiu o 6 proc. Śniadaniowe menu można dziś zamawiać z ponad 1200 miejsc w całej Polsce.

 

Jakie są nowoczesne nawyki, które zmieniają poranek Polaków
Z danych platformy Uber Eats wynika też, że jemy bardziej świadomie. Aż 36 proc. Polaków szuka w śniadaniu produktów o niskiej zawartości cukru, 30 proc. decyduje się na dania bogate w białko, a 28 proc. stawia na błonnik. Można więc stwierdzić z pełnym przekonaniem - śniadanie po prostu się klika.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ