Warzyć zgodnie z prawem
Degustując szeroką gamę niemieckich piw dolnej fermentacji, dość często napotkamy na etykiecie informację, że piwo powstało zgodnie z niemieckim prawem czystości nazywanym także Reinheitsgebot. Tuż obok napotkamy na szczegółowy skład piwa, gdzie nie znajdziemy nic oprócz czterech podstawowych składników, czyli chmielu, wody, słodu jęczmiennego i drożdży, jako że tylko te surowce mogą być używane do warzenia piwa zgodnie ze wspomnianą regułą.
Okoliczności ustanowienia prawa czystości są dość dobrze poznane. Bezpośrednią przyczyną jego wprowadzenia była zbyt duża dowolność w piwowarskich normach co owocowało całą masą eksperymentów, które nie zawsze kończyły się sukcesem. Dodawanie zamiast chmielu ziół, korzeni i innych przypraw sprawiało, że ówcześni konsumenci byli co i rusz zaskakiwani smakiem i aromatem, który nijak nie licował z ich wyobrażeniem o trunku jakim jest piwo.
Bawarskie Prawo Czystości
Jęczmień i żyto było w tych czasach trudno dostępne i używane przede wszystkim przez piekarzy, toteż próby zastępowania tych składników innymi skrobiowymi surowcami także miały miejsce. Aby jednoznacznie określić normy warzenia piwa a także jego cenę, bawarski książę Wilhelm IV wspólnie z młodszym bratem Ludwikiem X ustanowił 23 kwietnia 1516 roku w mieście Ingolstadt prawo regulujące piwowarskie normy. Wcześniej od XI do XIV wieku podejmowano próby wdrażania podobnych reguł jednak nigdy nie miały one zasięgu ogólnokrajowego tak, jak w przypadku Reinheitsgebot.
Treść prawa w polskim przekładzie brzmi mniej więcej tak:
„»Jak latem i zimą piwo warzyć i szynkować należy«
Za radą naszego Sejmu Krajowego zarządzamy, stanowimy i pragniemy, żeby odtąd wszędzie w Księstwie Bawarskim, zarówno na wsi jak i w miastach i na targowiskach nie posiadających szczegółowych zarządzeń, od św. Michała do Grzegorza , podawano i szynkowano pod groźbą niżej wymienionej kary kwartę lub czarę za nie więcej niż feniga monachijskiego, zaś od Grzegorza do Michała kwartę za nie więcej niż dwa fenigi, a czarę za nie więcej niż 3 halerze.
Kto by jednak inne piwo niż marcowe warzył lub posiadał, nie może w żadnym razie szynkować i sprzedawać kwarty drożej niż za feniga. W szczególności chcemy, by odtąd wszędzie w naszych miastach, wsiach i na targowiskach do żadnego piwa nie używano i nie dodawano nic innego niż jęczmień, chmiel i wodę. Kto by to zarządzenie świadomie naruszył i nie przestrzegał, ten przez odpowiedni sąd bezwzględnie ukarany zostanie każdorazowo konfiskatą piwa.
Gdyby jednakże karczmarz zakupił w jakimś browarze w naszych miastach, wsiach i na targowiskach jedno, dwa lub trzy wiadra piwa i szynkował prostemu ludowi, to jest jemu jedynie i nikomu innemu dozwolone i niezabronione podawać i szynkować kwartę lub czarę tego piwa za jeden halerz więcej niż powyżej zostało ustalone.” (źródło: Wikipedia).
Cały artykuł został opublikowany w nr 3/2014 magazynu "Agro Przemysł"
Fot.: www freeimages.com