Partner serwisu
05 listopada 2014

Woda jak wino

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

– Wody zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Podobnie jak wina – mówi Agata Berndt PR Manager w Polskich Zdrojach. – Są wody niskozmineralizowane, wysokozmineralizowane, o jednym dominującym składniku; w różny sposób przygotowywane, o różnym stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla i różnym CO2 – kontynuuje.

Woda jak wino

 

– Kilka lat temu większość ludzi rozróżniała tylko wina białe, czerwone i „owocowe”. W tej chwili wiele osób ma świadomość, ze poszczególne wina pochodzą z różnych winnic, są produkowane z różnych szczepów winogron i pasują do różnych potraw, wpływając pozytywnie na ich smak – zauważa Agata Berndt PR Manager w Polskich Zdrojach. – Świat wody jest również bardzo bogaty – dodaje.


Naturalny CO2

Większość wód na rynku jest nasycana syntetycznym dwutlenkiem węgla. Cisowianka Perlage jest nasycana naturalnym CO2. Z chemicznego punktu widzenia oba, zarówno syntetyczny, jak i naturalny dwutlenek węgla, to te same związki, ale niektórzy lekarze uważają, że ten pierwszy ma działanie drażniące na żołądek. Natomiast naturalny CO2 stymuluje żołądek do wydzielania kwasów żołądkowych.
 


– Perlage jest metodą nasycania wody dwutlenkiem węgla, dzięki której jego cząsteczki są mocniej związane z cząsteczkami wody. Dlatego po otwarciu butelki nie ulatuje on z wody w postaci dużych bąbelków. Perlage jest wodą stworzoną specjalnie do posiłków, oczyszcza kubki smakowe i pobudza do trawienia jednocześnie nie zaburzając smaku potraw i nie dając efektu wypełnienia żołądka dwutlenkiem węgla. Nie mówimy o Perlage, że jest wodą gazowaną, ale musującą,  jak szampan lub wysokiej jakości wino musujące– tłumaczy Agata Berndt.
 


Woda z puszki

Perlage dostępna jest również w różnych rodzajach opakowań od szkła, przez PET aż do j puszki, która mimo wielu zalet (nietłukąca, lekka, bardzo łatwa do przechowywania i schładzania) nie jest jeszcze popularnym rodzajem opakowania dla wody mineralnej. Woda rozlewana w ZL Nałęczów Zdrój jako jedyna w Polsce jest oferowana w puszkach. –To nowość na rynku ale każdy produkt był kiedyś nowością i potrzebował czasu na zdobycie popularności. Puszka, ze względu na swoje liczne zalety na pewno tą popularność zdobędzie szybko– stwierdza Agata Berndt .

 

Fot.: Polskie Zdroje spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ