Partner serwisu
03 grudnia 2014

Pod kontrolą. Naturalnie!

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

– Dbamy o higienę i stale kontrolujemy jakość naszej wody oraz jakość warunków w jakich jest rozlewana. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia zakładu, który wodę butelkuje, a nie produkuje. Tam, gdzie wodę oczyszcza się chemicznie, kwestie te nie mają tak dużego znaczenia. Naturalna woda mineralna nie może być poddawana żadnym procesom dezynfekcji czy uzdatniania, musi być zachowana w czystej, niezmienionej postaci. Kiedy produkt jest zachowywany w naturalnej postaci, możliwości jego ochrony i zbadania to podstawa – mówi Agata Berndt PR manager w Polskich Zdrojach.

Pod kontrolą. Naturalnie!

 

W zakładzie rozlewniczym w okolicach Nałęczowa funkcjonuje nowoczesne laboratorium, które w bardzo krótkim czasie jest w stanie zbadać wodę – Dużo inwestujemy w laboratorium, zdając sobie sprawę z jego znaczenia przy butelkowaniu naturalnego produktu.– mówi Agata Berndt.

 

Regularne badania

Co 2 lub co 4 godziny wykonywane są badania parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych  wody. Po każdym zabiegu gorącego mycia wewnętrznych powierzchni, które mają styczność z produktem, pobierane są wymazy  i oceniana jest ich czystość. Kontrolą objęte są też powierzchnie zewnętrzne maszyn. Dopiero po spełnieniu rygorystycznych wymagań linia może być dopuszczona do  rozlewu. Laboratorium pracuje 24 godziny na dobę i obsługuje 8 linii rozlewniczych.

Surowiec również jest sprawdzany przed dopuszczeniem do produkcji.  Badana jest czystość  i jakość zakrętek, preform i butelek. Badane jest środowisko produkcji, w tym powietrze.

 

Eliminacja zagrożeń

 Wentylacja  hal produkcyjnych wyposażona jest w filtry, dzięki którym utrzymywana jest wyjątkowa czystość powietrza. Klimatyzacja  pozwala utrzymać stałą temperaturę na hali, co poprawia znacząco komfort pracy przy maszynach.
 


CO 2  GODZINY…
…laboratorium w ZL Nałęczów Zdrój bada parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne butelkowanej wody

 

Przez śluzę

– Sposobem na zapewnienie wysokiej jakości wody jest eliminowanie źródeł wszystkich potencjalnych zagrożeń. Jedną z procedur jest przejście przez strefę higieny w szatni oraz elektronicznie nadzorowane przejście przez śluzę higieniczną bezpośrednio przed wejściem na halę produkcyjną. Pozwolenie wejścia na halę produkcyjną przez śluzę jest przyznawane indywidualnie i  nadzorowane elektronicznie.  Każdy  po wejściu do śluzy musi zdezynfekować ręce i obuwie.  Bez tego wyjście na halę  jest niemożliwe – pilnuje tego system. Jeśli pracownik nie zdezynfekuje rąk, drzwi wejściowe na halę nie zostaną otwarte – tłumaczy Agata Berndt.

 

Mycie bez chemii

Linie produkcyjne w ZL Nałęczów Zdrój  wykonane są z materiałów łatwo zmywalnych i  dopuszczonych do kontaktu z żywnością.  Jedynym medium  używanym do  dezynfekcji wewnętrznej  rurarzu i urządzeń jest gorąca woda. 

Aby zabić bakterie  wystarczy woda podgrzana do 90⁰C. – Jest to woda z naszych zasobów, nie korzystamy z wody wodociągowej – dodaje Agata Berndt.
 


CZYSTOŚĆ LINII…
… a dokładnie wewnętrznych powierzchni  wszystkich elementów rurociągów, maszyn i urządzeń mających kontakt  z naturalną wodą mineralną   utrzymuje się, wykorzystując gorącą wodę.

 

Fot.: Polskie Zdroje

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ