W podczerwieni
Termografia w podczerwieni to jedno z kluczowych narzędzi wspomagającym kontrolę i optymalizację procesów przemysłowych oraz działania służb utrzymania ruchu. Metoda ta daje możliwości bezkontaktowego obrazowania rozkładu pola temperatur i pomiaru temperatury. Termografia w podczerwieni może być stosowana wszędzie tam, gdzie zmiana w rozkładzie temperatury na powierzchni obiektu może świadczyć o istnieniu nieprawidłowości.
Istnieją różne metody badań termograficznych. Ogólnie można podzielić je na pasywne i aktywne. W metodach pasywnych wykorzystywane jest promieniowanie cieplne emitowane przez obiekt w sposób naturalny. Termografia aktywna należy do metod nieniszczących i stosuje różne metody zewnętrznej stymulacji cieplnej w celu ujawnienia ukrytych defektów strukturalnych badanego obiektu. Przykłady zastosowań termografii można znaleźć w przemyśle chemicznym, rafineryjnym, wydobywczym, szklarskim, motoryzacyjnym, lotniczym, papierniczym w energetyce, budownictwie, badaniach nieniszczących oraz wielu innych. Termografia w podczerwieni jest również stosowana w rolnictwie i przemyśle spożywczym
Szeroko pojęty przemysł spożywczy ze względu na ostre wymagania sanitarne wymaga szczególnej kontroli żywności na różnych etapach wytwarzania. Termografia znajduje zastosowanie w kontroli żywności na etapie obróbki termicznej (chłodzeniu, gotowaniu), przetwarzaniu, pakowaniu, magazynowaniu i transporcie. Dzięki kamerom termograficznym możliwa jest również bezdemontażowa ocena stanu technicznego maszyn i urządzeń biorących udział w wytwarzaniu produktów spożywczych.
W artykule przedstawiono wybrane przykłady zastosowań termografii w przemyśle spożywczym.
Cały artykuł został opublikowany w nr 4/2014 magazynu "Agro Przemysł"
Fot.: Strona internetowa firmy Flir. http://www.flir.com/cs/emea/en/, stan na 2014.10.31