Węże i złącza spożywcze w przemyśle spożywczym
W instalacjach przemysłowych węże służą do transportu mediów w różnych stanach skupienia – zarówno ciekłym, jak i gazowym lub stałym (np. w formie granulatu). Ze względu na różnice w zastosowaniu i specyfice różnych instalacji (lub ich fragmentów), konieczne jest użycie różnych wężów. Jakie wymagania powinny spełniać modele przeznaczone do użytku w zakładach przetwórstwa spożywczego?
Rodzaje węży przemysłowych
Jednym z czynników, które przy wyborze wężów przemysłowych dla zakładu z sektora spożywczego należy wziąć pod uwagę w pierwszej kolejności jest ich zastosowanie. Pod tym względem wyróżnia się m.in. następujące rodzaje:
- węże do wody: stosowane m.in. na odcinkach, na których odbywa się obróbka termiczna produktów. Służą też do transportowania wody używanej np. do płukania owoców. Są wykonywane z tworzyw takich jak PVC, guma, poliuretan czy polietylen, co gwarantuje ich odporność na korozję;
- węże do pary wodnej: znajdują przeznaczenie np. w instalacjach, w których niezbędna jest sterylizacja. W ich przypadku kluczową cechą jest odporność na wysokie ciśnienie. Dlatego produkuje się je z gumy o dużej gęstości (np. EPDM) z metalowym lub tekstylnym oplotem;
- węże podciśnieniowe: używane w instalacjach, w których zachodzi konieczność odsysania lub zasysania. Aby zapobiec odkształcaniu ścianek, wyposażone są w wewnętrzne zbrojenie z tworzywa sztucznego lub metalu;
- węże spożywcze: wykorzystywane do transportu produktów lub półproduktów spożywczych – np. mleka, alkoholu, wody lub koncentratów. Nie mogą zawierać wpływających na smak lub właściwości zdrowotne substancji i muszą spełniać rygorystyczne normy unijne i FDA. Ważnym aspektem jest też odporność na metodę czyszczenia i odkażania używaną w danym zakładzie.
Złącza w armaturze przemysłowej
By możliwe było wykonanie funkcjonalnej instalacji przemysłowej, poza wężami należy zastosować odpowiednio dobrane złącza. W przemyśle spożywczym dobrze sprawdzają się złącza SMS. Z ich wykorzystaniem można stworzyć pozbawione szczelin i wgłębień łączenie cechujące się wysokimi walorami higienicznymi i odporne na rozwój drobnoustrojów. Złącza higieniczne używane w zakładach spożywczych powinny ponadto być wykonane z materiałów odpornych na korozję, działanie mikroorganizmów i uszkodzenia mechaniczne – przede wszystkim stali nierdzewnej (AISI 304 lub AISI 316).
Wybór odpowiednich wężów i złączy przemysłowych zapewni efektywności pracy zakładu spożywczego i bezpieczeństwo. W razie jakichkolwiek wątpliwości swoją decyzję warto skonsultować ze specjalistami i upewnić się, że dane modele sprawdzą się w konkretnej instalacji.
Komentarze