Piotr Zając: Większa produkcja nie oznacza niższej jakości
– Wszyscy wiemy, że dbałość o jakość zaczyna się od ludzi i kończy na ludziach. Wielkość tanków nie musi być związana z tym, że zapomina się o jakości i dbałości. Jeśli częstujemy szersze grono tym, co przygotowaliśmy, to tym bardziej zależy nam, żeby to było smaczne – mówi Piotr Zając, dyrektor Browaru Kasztelan w Sierpcu.

Według dyrektora Browaru Kasztelan wielkość i wyposażenie może pomagać w tym, żeby zapewnić powtarzalność. – Ludzie nie zostaną zastąpieni przez urządzenia, bo na koniec dnia to właśnie ludzie kalibrują sprzęt pomiarowy, czuwają nad procesami, korygują i reagują na odchylenia, które się pojawiają – dodaje Piotr Zając.
– Cieszę się, że na rynku jest miejsce zarówno dla tych mniejszych jak i większych producentów piwa. Ci więksi często nie są w stanie zrobić tak małych warek produkcyjnych, jakie są w stanie uzyskać ci mniejsi. Dzięki różnorodności na rynku piwa tworzy się jego koloryt i wielobarwność. Myślę, że przyciąga to uwagę konsumentów i piwo staje się kategorią ciekawą, popularną i socjalną, a nie tylko i wyłącznie źródłem alkoholu – podsumowuje dyrektor Zając.
Obecnie Carlsberg Polska to trzecia co do wielkości firma piwowarska w Polsce. Ma 20,5 procent udziału ilościowo w rynku i warzy ponad 8 milionów hektolitrów piwa rocznie, w trzech browarach: Okocim w Brzesku, Kasztelan w Sierpcu i Bosman w Szczecinie. |
Fot.: Browar Kasztelan