Browar Kasztelan podsumował 2014 rok
Rok 2014 w Browarze Kasztelan upłynął pod znakiem kontynuacji rozbudowy browaru - największej inwestycji w branży piwowarskiej w Polsce w ostatnich latach. Jej łączna wartość opiewa na kwotę ponad 180 mln złotych. Z mocami produkcyjnymi na poziomie 2,6 mln hl Kasztelan otworzył nowy rozdział historii browaru.
W roku 2014 rynek piwa ustabilizował się. Branża piwowarska zanotowała spadek wartości sprzedaży o 0,6%, który został skompensowany przez wzrost ilościowy sprzedaży o 0,8%, wg. Nielsena . Główne przyczyny tej sytuacji w branży to dość niski poziom optymizmu konsumenckiego (wskaźnik 72 w Polsce, w Europie 76) i wynikająca z niego ostrożność zakupowa oraz ustabilizowany poziom konsumpcji w okolicach 96 litrów na osobę.
Pomimo takiej sytuacji, w ubiegłym roku Carlsberg Polska, którego częścią jest Browar Kasztelan, rósł szybciej niż rynek, osiągając wzrost sprzedaży w ujęciach ilościowym i wartościowym na poziomie 3,4% oraz najwyższe w historii firmy udziały rynkowe - ilościowo 20,5% (wzrost o 1,8 p.p.) i wartościowo 20% (wzrost o 2 p.p.).
Inwestycje w Browarze Kasztelan
Zrealizowane na przestrzeni ostatnich dwóch lat inwestycje zapewniły ponad dwukrotne zwiększenie mocy produkcyjnych browaru, tj. z 1mln hl do 2mln 600 tys. hl rocznie. Przyczyniło się to do wzrostu mocy produkcyjnych grupy Carlsberg Polska, z 7 mln hl do 8,5 mln hl w skali roku.
Do najważniejszych inwestycji poczynionych w Browarze Kasztelan należą m.in.:
- nowa warzelnia,
- 9 nowych zbiorników fermentacyjnych,
- magazyn o łącznej kubaturze ok. 15 tys. mkw., czyli powierzchni odpowiadającej dwóm pełnowymiarowym międzynarodowym boiskom piłkarskim,
- nowa linia puszkowa o wydajności 17 puszek piwa na sekundę (60 000 puszek/godz.),
- nowoczesna linia do rozlewu piwa w opakowaniach KEG,
- rozbudowa instalacji chłodniczych,
- system transportu świeżo zesłodowanego ziarna, które trafia bezpośrednio do warzelni, gdzie od razu zostaje użyte do warzenia piwa.
„Inwestycja w Browarze była dla nas kluczowa, aby zaspokoić potrzeby konsumentów i wzmocnić pozycję naszych piw na rynku lokalnym i ogólnopolskim. Ogromnie cieszy nas fakt, iż mogliśmy nie tylko zwiększyć zatrudnienie, ale także przyczynić się do ożywienia gospodarczego w gminie i powiecie.”- mówi Piotr Zając, dyrektor Browaru Kasztelan w Sierpcu.
Browar Kasztelan przyjazny środowisku
W ramach rozbudowy Browaru Kasztelan zostały opracowane i wdrożone plany inwestycyjne, wykorzystujące najlepsze dostępne techniki ochrony środowiska, by zminimalizować wpływ na otoczenie. Kolejnym benefitem jest jeszcze efektywniejsze gospodarowanie mediami. Przykładowo, dzięki nowym instalacjom zostanie zwiększona efektywność energetyczna warzenia piwa. Mimo zwiększenia mocy produkcyjnych, docelowo nastąpi obniżenie wskaźników zużycia energii aż o 20% w stosunku do 2013 roku, jak również wskaźnika zużycia wody na hektolitr wyprodukowanego piwa.
Browar Kasztelan – dobry pracodawca i lokalny przedsiębiorca
Ludzie to jeden ze strategicznych filarów funkcjonowania i rozwoju firmy Carlsberg Polska, w tym Browaru Kasztelan. Firma inwestuje w pracowników, organizując szkolenia podnoszące kompetencje, stwarza możliwość uczestnictwa w ciekawych projektach o charakterze lokalnym i międzynarodowym, a także oferuje bogaty pakiet świadczeń pozapłacowych. Dla firmy istotne są otwarta kultura organizacyjna oraz przyjazna atmosfera, dlatego regularnie badany jest klimat w organizacji poprzez coroczną, anonimową ankietę zaangażowania pracowników. W 2014 roku 82% pracowników Carlsberg Polska wysoko oceniło swoją firmę i satysfakcję z pracy w niej, podczas gdy średnia dla dobrych firm branży FMCG wynosi 69%.
W 2014 roku Carlsberg Polska otrzymał tytuł „Solidny Pracodawca” oraz wyróżnienie w obszarze odpowiedzialności biznesowej -„Srebrny Listek CSR” - przyznawany przez tygodnik „Polityka” po audycie niezależnej firmy PWC (PricewatershouseCoopers).
Inwestycje w Kasztelanie wpłynęły na ogólne ożywienie gospodarcze. Dzięki nim, zwiększyły się wpływy z podatków do Urzędu Miasta i Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej. Wzrosło również zatrudnienie bezpośrednie i pośrednie w powiecie, dzięki rozszerzeniu współpracy z lokalnymi firmami świadczącymi obsługę logistyczną magazynu, usługi ochrony, porządkowe, serwisowe lub remontowo-budowlane. Obecne zatrudnienie w Sierpcu i w regionie sprzedaży, uwzględniając nowych pracowników, wynosi ok. 350 osób.
Kasztelan dba o bezpieczeństwo
Do kluczowych działań adresowanych do pracowników należy budowanie i wzmacnianie postaw w obszarze bezpieczeństwa pracy, właściwej oceny ryzyka oraz wykorzystywania wiedzy z zakresu BHP i ratownictwa w codziennej pracy. W 2014 roku w całej firmie, jak również w Browarze Kasztelan, organizowano szkolenia z zakresu kultury bezpieczeństwa. Będą one kontynuowane w 2015 roku. Z uwagi na intensywne prace inwestycyjne, jakie miały miejsce w roku ubiegłym na terenie browaru, jeszcze większe wysiłki były włożone na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa tak pracowników browaru, jak i zewnętrznych firm-podwykonawców.
Ponadto, planowana jest w bieżącym roku certyfikacja Zintegrowanego Systemu Zarządzania, dlatego kontynuowane są przygotowania do wdrożenia systemu OHSAS, który wzmocni bezpieczeństwo. W dalszym ciągu Kasztelan - w ramach odpowiedzialności za otoczenie, pracowników i mienie zakładu - będzie przeprowadzał ćwiczenia z udziałem zewnętrznych jednostek ratowniczych.
Źródło: Carlsberg Polska