Partner serwisu
30 lipca 2015

Zakład produkcyjny firmy Atlas Copco w Antwerpii w Belgii otrzymał certyfikat ISO 22000 w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczny produkt

Firma Atlas Copco jest pierwszym producentem sprężarek, któremu organizacja Lloyd's Register przyznała certyfikat ISO 22000. Certyfikowany zakład mieści się  w Antwerpii w Belgii i produkuje innowacyjne sprężarki powietrza, dmuchawy  i rozwiązania do uzdatniania powietrza. 

Zakład produkcyjny firmy Atlas Copco w Antwerpii w Belgii otrzymał certyfikat ISO 22000 w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

W dzisiejszych czasach ciągłego  przyrostu populacji, coraz większe znaczenie ma zarówno jakość produktów spożywczych jak i regulujące ją przepisy. Norma ISO 22000 określa system zarządzania bezpieczeństwem żywności, w którym dana firma będąca częścią łańcucha żywieniowego, powinna wykazać umiejętność kontrolowania zagrożeń tak, aby spożywanie żywności było bezpieczne dla ludzi.  


Sprężone powietrze w wielu sytuacjach ma styczność z produktem końcowym, a czasem jest jego aktywnym składnikiem. Dlatego firma Atlas Copco zdecydowała się zdobyć ten wysokiej klasy, wartościowy certyfikat  
Większość wiodących producentów produktów spożywczych na świecie wprowadza coraz surowsze normy w zakresie jakości już u źródła i z dumą wyznacza nowe standardy dla branży sprężonego powietrza. Ten certyfikat ISO jest dla klientów namacalnym dowodem potwierdzającym, że produkty i procesy z zakresu sprężonego powietrza oferowane przez firmę Atlas Copco spełniają odpowiednie normy.  

 

„Po przeprowadzeniu przez firmę Lloyd's Register wielu warsztatów i skrupulatnych audytów wykazaliśmy, że sprężarki bezolejowe firmy Atlas Copco spełniają najwyższe standardy obowiązujące w branży spożywczej. System HACCP (system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) i procedury stosowane w najlepszych zakładach produkcji żywności są wykorzystywane także podczas opracowywania i produkcji sprężarek, dmuchaw i osuszaczy. Celem firmy Atlas Copco jest umożliwianie klientom osiągania wysokiej wydajności z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju oraz dalsze przynoszenie dodatkowej wartości swoim udziałowcom” - powiedział Chris Lybaert, prezes dywizji Oil-free Air.

 

Dlaczego certyfikacja poddostawców jest tak bardzo istotna dla firm związanych z przemysłem spożywczym?  

- Praca z certyfikowanymi dostawcami daje klientom poczucie pewności,  że kluczowe elementy wyposażenia produkcyjnego zostały wyprodukowane  w czystym i bezpiecznym środowisku.

- Zwiększona przejrzystość. Atlas Copco posiada udokumentowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

- Wkład własny w proces certyfikacji ISO 22000. Możliwe są konsultacje  z ekspertami Atlas Copco ISO 22000 w procesach certyfikacji ISO 22000  u klientów.

- Nowelizacja normy ISO 22000 jest obecnie w toku, a zaktualizowana wersja pojawi się w 2017 roku. Atlas Copco, jako ekspert ISO22000 może pomóc klientom z branży spożywczej w bezpiecznym przejściu przez proces aktualizacji.

 

Źródło: informacja prasowa

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ