Partner serwisu
31 sierpnia 2015

Subtelności połączeń wody i wina

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Marek Flisiński, szef kuchni należącego do Cisowianki konceptu restauracyjnego Water&Wine oraz Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, byli gospodarzami kolejnego spotkania Perlage Tasting Club, które odbyło się w ZL Nałęczów Zdrój.

Subtelności połączeń wody i wina

Perlage Tasting Club powstał z myślą o osobach profesjonalnie zajmujących się wodą, winem i jedzeniem, pasjonatach wina oraz entuzjastach fine dining, czyli – w pewnym uproszczeniu – dobrego jedzenia dla koneserów. Ideą założenia klubu była potrzeba cyklicznych spotkań przy winie, wodzie i pysznych potrawach. Degustując starannie wybrane wina, uczestnicy spotkań poznają, przy okazji,  tajniki sommelierstwa wodnego oraz sekretną sztukę doboru wody do wina i potrawy.

Tym razem do degustacji wybrano białe wina ze szczepu Sauvignon Blanc, które najlepiej smakują schłodzone, a więc są jak najbardziej dopasowane do panujących upałów oraz letniej pory roku. Zebrani mieli okazję spróbować win tego szczepu powstających w Dolinie Loary i rozpowszechnionych  przez Bordeaux aż do Chile i Nowej Zelandii. Dyskutowano różnice w smaku owych win, ich kolorze i aromacie. Wina zostały wybrane na tę okazję przez Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – Piotra Kameckiego. Zarówno temu, jak wszystkim spotkaniom Perlage Tasting Club towarzyszyła Perlage, woda współgrająca z każdym praktycznie rodzajem wina i, dzięki swoim unikalnym właściwościom, poprawiająca odczuwanie subtelności smaków.

Kolejnym punktem programu spotkania Perlage Tasting Club było próbowanie potraw z menu przygotowanego przez Marka Flisińskiego – szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water&Wine. Każde z dań zostało stworzone w taki sposób, aby pasowało do serwowanego wina  oraz wyjątkowej wody – Perlage. Goście w superlatywach wypowiadali się o zaskakującym bogactwie smaków chłodnika z marchewki oraz o risotto z ziemniaka, podanym z  jesiotrowym kawiorem.

 

Źródło. informacja prasowa

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ