Partner serwisu
28 września 2015

Szklane opakowania żywności

Kategoria: Z życia branży

Szkło jest materiałem, który uznaje się za najbezpieczniejszy ze wszystkich materiałów opakowaniowych. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, takie jak krzemionka, węglan sodu i węglan wapnia. Jest ono obojętne chemicznie, nie wchodzi w reakcje z produktem spożywczym, który się w nim znajduje, nie wpływa na smak ani skład przechowywanej żywności.

Szklane opakowania żywności

 

Opakowania szklane w przeciwieństwie do plastikowych są całkowicie obojętne w stosunku do żywności, nawet w podwyższonej temperaturze, np. w trakcie procesu sterylizacji, pasteryzacji lub podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Do dziś szkło jest jedynym materiałem opakowaniowym, który otrzymał od amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) status GRAS (z ang. Generally Recognized As Safe), czyli powszechnie uznawanego za bezpieczny.

Opakowania szklane zapewniają najlepszą ochronę dla żywności dzięki nieprzenikalności szkła stanowiącego skuteczną barierę dla gazów, które mogą negatywnie wpłynąć na świeżość produktów spożywczych. Ciemny kolor szkła zapewnia ochronę przed promieniowaniem UV. Dlatego też w browarnictwie są stosowane do przechowywania piwa szklane butelki w kolorze zielonym lub bursztynowym.

 

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ