Bisfenol A – szkodliwy składnik powłok zabezpieczających puszki
Większość powłok stosowanych do zabezpieczania puszek aluminiowych przeznaczonych do przechowywania napojów stanowią powłoki organiczne oparte na spoiwach poliestrowych, fenolowych, melaminowych, poliakrylowych i epoksydowych. Te ostatnie zawierają substancje chemiczne takie jak bisfenol A i jego pochodne, które mogą uwalniać się z opakowania do żywności.
Bisfenol A należy do substancji zaburzającymi funkcjonowanie układu hormonalnego, może powodować zmiany w homeostazie układu hormonalnego, podejrzany jest również o szkodliwe działanie na układ nerwowy, system odpornościowy, a także może powodować wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi. Uwalniający się do żywności bisfenol A może być szczególnie niebezpieczny dla niemowląt i małych dzieci, u których układ hormonalny jest dopiero w fazie rozwoju.
W związku z licznymi publikacjami naukowymi wskazującymi na szkodliwe działanie bisfenolu A na organizm człowieka, Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania tej substancji w butelkach z poliwęglanu do karmienia niemowląt. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej bisfenol A może być nadal stosowany w innych materiałach, np. powłokach ochronnych. Niektóre kraje, kierując się zasadą ostrożności, przeprowadziły własną ocenę ryzyka dla bisfenolu A i wprowadziły odpowiednie krajowe uregulowania prawne. Przepis taki wprowadziła Francja, która od 1 stycznia 2013 wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach do kontaktu z żywnością przeznaczonych dla dzieci do lat trzech, a od dnia 1 stycznia 2015 r. całkowity zakaz stosowania bisfenolu A we wszystkich opakowaniach, pojemnikach i naczyniach przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Fot. freeimages.com