Emitery - jeden z typów opakowań aktywnych
Jedną z grup opakowań aktywnych są emitery. Wśród nich największą grupę stanowią opakowania ograniczające wzrost mikroorganizmów, które zawierają składniki o właściwościach antybakteryjnych. Opakowania uwalniają środki antybakteryjne w sposób kontrolowany, oddziałując na produkt i jego otoczenie, powodując spowolnienie rozwoju i wzrostu mikroorganizmów skutkując tym samym przedłużeniem trwałości produktu.
Na zdjęciu przedstawiono przykład zastosowania powłoki z olejkiem cynamonowym, jako naturalnego środka antymikrobiologicznego, zastosowanego do opakowania z papieru, w którym przechowywano truskawki przez 7 dni w temperaturze 4°C, w odniesieniu do próby kontrolnej [1].
Emitery dwutlenku węgla są wykorzystywane przy pakowaniu serów, tj. edam, emmental, gorgonzola, roquefort itp. Opakowania tego typu umożliwiają wydostawanie się dwutlenku węgla na zewnątrz opakowania, co umożliwia naturalną kontynuację procesu dojrzewania sera w opakowaniu. Sery w kawałkach mogą nabierać naturalnego smaku i konsystencji już po zapakowaniu, zachowując swoją barwę i dłuższy okres trwałości [2].
Antyoksydanty wykorzystywane są w celu zapewnienia stabilności tłuszczów oraz przedłużenia trwałości żywności suchej i wrażliwej na działanie tlenu [3].
Emitery zapachów są wykorzystywane w przypadku wzmacniania naturalnego zapachu produktu, bądź zamaskowania nieprzyjemnych substancji zapachowych [4].
[1] Rodriguez A., Batlle R., Nerin C. 2007. The use of natural essential oils as antimicrobial solutions in paper packaging. PartII. Progress in Organic Coatings 60, 33-38.
[2] www.cryovac.com
[3] Vermeiren L., Devlieghere F., van Beest M., de Kruijf N., Debevere J., 1999. Developments in the active packaging of foods. Trends in Food Science & Technology, 10, 77-86.
[4] Kozak W. 2007. Innowacyjność w opakowalnictwie (red. A. Korzeniowski). Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, 101-109.