Metalowe puszki – sposób na wydłużenie czasu przydatności do spożycia
Jednym z opakowań stosowanych w przemyśle owocowo-warzywnym i browarnictwie, często w celu wydłużenia czasu przydatności do spożycia produktów spożywczych, są metalowe puszki.
Puszki na napoje gazowane stanowią 54% produkowanych opakowań metalowych, 24% stanowią puszki na napoje poddawane procesowi obróbki termicznej, takie jak: soki, natomiast 18% stanowią opakowania na żywność konserwowaną taką jak owoce np. ananasy, brzoskwinie i warzywa np. kukurydza, groszek.
Podstawowym materiałem do produkcji puszek na żywność konserwowaną jest blacha stalowa ocynowana, blacha stalowa węglowa lub blacha ze stali kwasoodpornej. Puszki na napoje i piwo w większości wykonane są z blachy lub folii aluminiowej.
W celu zabezpieczenia powierzchni metalowej przed kontaktem z przechowywaną żywnością oraz w celu zapewniania ochrony zapakowanej żywności przed zmianami wywołanymi działaniem metali, stosuje się na wewnętrznych powierzchniach puszek powłoki antykorozyjne.
Fot. freeimages.com