Partner serwisu
09 listopada 2015

Metalowe puszki – sposób na wydłużenie czasu przydatności do spożycia

Kategoria: Bezpieczny produkt

Jednym z opakowań stosowanych w przemyśle owocowo-warzywnym i browarnictwie, często w celu wydłużenia czasu przydatności do spożycia produktów spożywczych, są metalowe puszki.

Metalowe puszki – sposób na wydłużenie czasu przydatności do spożycia

 

Puszki na napoje gazowane stanowią 54% produkowanych opakowań metalowych, 24% stanowią puszki na napoje poddawane procesowi obróbki termicznej, takie jak: soki, natomiast 18% stanowią opakowania na żywność konserwowaną taką jak owoce np. ananasy, brzoskwinie i warzywa np. kukurydza, groszek.

Podstawowym materiałem do produkcji puszek na żywność konserwowaną jest blacha stalowa ocynowana, blacha stalowa węglowa lub blacha ze stali kwasoodpornej. Puszki na napoje i piwo w większości wykonane są z blachy lub folii aluminiowej.

W celu zabezpieczenia powierzchni metalowej przed kontaktem z przechowywaną żywnością oraz w celu zapewniania ochrony zapakowanej żywności przed zmianami wywołanymi działaniem metali, stosuje się na wewnętrznych powierzchniach puszek powłoki antykorozyjne.

 

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ