Powłoki antykorozyjne wewnątrz puszek z żywnością
W celu zabezpieczenia powierzchni metalowej przed kontaktem z przechowywaną żywnością oraz zapewniania ochrony zapakowanej żywności przed zmianami wywołanymi działaniem metali, stosuje się na wewnętrznych powierzchniach puszek powłoki antykorozyjne. Powłoki zapewniają ochronę produktu przed kontaktem z blachą, a jednocześnie zabezpieczają blachę przed korozyjnym działaniem produktu.
Wewnętrzna korozja opakowań metalowych przyczynia się do zanieczyszczenia żywności metalami ciężkimi, co może mieć szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Jako powłoki stosuje się głównie powłoki cynowe (dla puszek stalowych) oraz powłoki lakierowe (głównie na bazie polimerów epoksydowych). Wewnętrzne powłoki mają za zadanie izolować produkt przed kontaktem z podłożem metalowym, jednak chemiczne składniki takich powłok same mogą zanieczyszczać produkt spożywczy.
Ponadto pomimo stosowania wewnętrznych powłok ochronnych, produkty spożywcze przechowywane w puszkach konserwowych bardzo często pozostają w kontakcie z metalami wchodzącymi w skład blachy stalowej ze względu na obecność porów w powłoce. Na powstawanie porów mają wpływ warunki nakładania powłoki, zanieczyszczenia w nią wbudowane lub zanieczyszczenia nieusunięte z powierzchni metalu.
Praktycznie, uniknięcie uszkodzeń powłoki lakierowej podczas produkcji puszek jest bardzo trudne, tylko zastosowanie odpowiedniej metody naniesienia lakieru na wewnętrzną powierzchnię gotowego opakowania pozwala na uzyskanie powłoki bez uszkodzeń.
Fot. freeimages.com