Witbier - nowe piwo z Browaru Zamkowego w Cieszynie
Piwo białe, czyli bier blanche, nazywane również witbier, charakteryzuje się jasnym kolorem i obfitą, białą pianą - to właśnie te cechy znalazły odzwierciedlenie w jego nazwie. Nietypowy kolor piwa to efekt unoszących się w nim drożdży oraz zawartości skrobi. Jednak nie wygląd jest tu najważniejszy!

Łagodny smak, niewielka goryczka, owocowe nuty oraz niska zawartość alkoholu (4,9%) powodują, że to doskonałe piwo na lato. Aby podkreślić wyjątkowe cechy tego piwnego stylu często stosuje się w procesie jego warzenia różne dodatki i przyprawy. W Cieszynie sięgnięto po skórkę cytrynową oraz kolendrę, które podkreślają jego lekko kwaskowy smak i wzbogacają aromat.
Witbier to piwo górnej fermentacji wywodzące się z Belgii, warzone przy wykorzystaniu jęczmienia oraz pszenicy. W latach 50. XX wieku ten piwny styl zanikł całkowicie, by odrodzić się dzięki pasji jednego z belgijskich piwowarów. Obecnie cieszy się coraz większą popularnością, a jego walory smakowe oraz wyjątkowy wygląd zjednują mu coraz liczniejsze rzesze wielbicieli.
Witbier idealnie pasuje do lekkiej, letniej kuchni - sprawdzi się jako towarzystwo dla potraw śródziemnomorskich, sałatek, ryb i lekkich serów. Najlepiej smakuje schłodzone, w temperaturze około 10 stopni Celsjusza.
Źródło, fot.: birofilia.org