Spożycie soków w Polsce poniżej średniej europejskiej - rocznie spożywamy zaledwie 11,9 litra soku na osobę
Jak pokazują dane rynkowe[1], Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Jak to zmienić?
Polacy rocznie spożywają zaledwie 11,9 litra soku na osobę, o prawie 2 litry poniżej średniej europejskiej i ponad 60 litrów poniżej zalecanej normy! Wielu z nas ma świadomość, że prawidłowe żywienie jest gwarancją dobrej kondycji. Nie wszyscy jednak wiedzą, że szklanka soku może z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców.
Dlaczego warto pić soki?
- Soki z owoców i warzyw to bogate źródło witamin, błonnika, soli mineralnych i karotenoidów. Pijąc soki wspieramy funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego, spowalniamy procesy starzenia, regulujemy pracę układu pokarmowego i gospodarkę wodną organizmu. Szklanką soku z owoców lub warzyw można wzbogacić wybrany posiłek np. śniadanie lub obiad. Dzięki temu uzupełnimy naszą codzienną dietę o niezbędną porcję witamin i składników odżywczych – podkreśla dr n. med. Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Kiedy sięgamy po szklankę soku?
Mimo tak pozytywnego wpływu soku na nasz organizm, 67% kobiet w Polsce deklaruje codzienne spożycie soków owocowych, ajedynie 24% codzienne spożycie soków warzywnych – wynika z badania opinii[1] przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Co prawda, ponad 96% Polek twierdzi, że kupuje soki owocowe, a ponad 90% soki warzywne dla swojego gospodarstwa domowego, jednak w większości domów głównymi konsumentami soków są dzieci oraz ich mamy. Soki pijemy przeważnie pomiędzy posiłkami (75%) i w czasie spędzanym poza domem (ponad 63%), ale także jako dodatek do posiłków (30-50%). Zdaniem polskich respondentów, soki owocowe i warzywne charakteryzują się nie tylko dobrym smakiem (85%), ale także pozytywnym wpływem na zdrowie dzieci oraz pozostałych członków rodziny (77%).
- Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości warzyw i owoców oraz ich przetworów. Z badań opinii wynika, że w ciągu ostatniego roku o 3% wzrosła liczba osób pijących soki owocowe codziennie. Konsumenci cenią soki nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na ich właściwości odżywcze – twierdzi dr hab. inż. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
A jak spożycie soków wygląda w innych krajach?
Najwięcej soków 100% piją Niemcy, Szwedzi, Norwedzy oraz Finowie, a najmniej m.in. Rumuni, Słowacy, Czesi oraz Litwini. Jednak w żadnym z krajów UE średnie dzienne spożycie soków nie stanowiło zalecanej porcji, czyli 200 ml soku dziennie[2]. O tym, jak to zmienić, dyskutowali niedawno specjaliści ds. żywienia podczas międzynarodowego panelu eksperckiego zorganizowanego w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
- W Rumunii soki i musy nie są jeszcze bardzo popularne, ale powoli wzrasta zainteresowanie tymi produktami. Wzrasta także świadomość, że soki stanowią ważny element prawidłowego odżywiania, jednak mamy jeszcze długą drogę do przejścia – twierdzi dr Serban Damian, Wydział Lekarski Uniwersytetu Medycyny i Farmacji Karola Davila w Bukareszcie.
Czesi natomiast są sceptyczni wobec soków z uwagi na problem z rozróżnianiem poszczególnych produktów w sklapach. - Kiedyś na naszym rynku było dużo produktów, które nazywano sokami, ale były to głównie sztucznie barwione płyny z dodatkiem cukru i konserwantów. Nie miały one wysokiej jakości. I to w dalszym ciągu wywołuje ostrożność konsumentów w stosunku do tych prawdziwych soków 100%, które teraz pojawiają się na rynku. Bardzo ważne jest informowanie ludzi, że wszystkie soki produkowane są z dojrzałych owoców i zgodnie z obowiązującymi w Unii przepisami – mówi dr Pavel Suchánek z Instytutu Medycyny Klinicznej i Eksperymentalnej w Pradze.
Podobnie sytuacja wygląda na Litwie i Słowacji. Brak zaufania do soków sprzedawanych w kartonach, nieznajomość przepisów prawa, nieprawdziwe opinie na temat składu i metod utrwalania soków to także główne problemy na rynku litewskim i słowackim, co podkreślała dr Laura Romeraitė-Kuklierienė z Litewskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz dr hab. Peter Minárik z Instytutu Onkologii św. Elżbiety w Bratysławie.
W Polsce sytuacja prezentuje się znacznie lepiej. Według Barbary Groele, Sekretarz Generalnej KUPS, świadomość branży sokowniczej w Polsce jest znacznie wyższa. – Kampanie mające na celu edukację w zakresie korzyści z picia soków oraz musów realizujemy w Polsce już od 8 lat (od 2008 roku). Jednak z uwagi na to, że rosną nowe pokolenia, zmienia się sytuacja gospodarcza w kraju, pojawiają się nowe nawyki czy trendy żywieniowe uważamy, że powinniśmy nadal kontynuować działania związane z edukacją w tym zakresie.
Pamiętajmy o szklankce soku każdego dnia!
Każdy chciałby świętować codziennie. Dzień Soku to święto, którego regularne obchodzenie doradzi każdy dietetyk. Naturalne soki 100%, bez dodatkowych substancji słodzących (typu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy), barwników i konserwantów powinny stanowić element naszego codziennego jadłospisu. Właściwa, zróżnicowana i zbilansowana dieta, w której obecne są owoce i warzywa, również w postaci soków i musów owocowych oraz warzywnych, z pewnością przełoży się na naszą kondycję i dobre samopoczucie. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja – w Światowy Dzień Soku - ale przez cały rok. Na zdrowie!
[1] AIJN European Fruit Juice Association, Liquid Fruit MARKET REPORT 2015
[1] Badanie świadomości soków i musów przeprowadzone przez Instytut badawczy GfK w marcu 2015 i lutym 2016 na próbie 300 kobiet
z Polski, Czech, Słowacji, Litwy i Rumunii
[2] Raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, 2015
Źródło: informacja prasowa
Fot. 123rf.com