Partner serwisu
15 czerwca 2016

Sympozjum European Brewery Convention (EBC) w tym roku odbędzie się we Wrocławiu

Kategoria: Z życia branży

Już we wrześniu Wrocław na kilka dni stanie się miejscem wymiany wiedzy i doświadczeń naukowców i technologów piwowarstwa z całej Europy. Między 18 a 20 września stolica Dolnego Śląska będzie bowiem gościć uczestników tegorocznego Sympozjum organizowanego przez Europejską Konwencję Piwa. Tematem odbywającego się po raz pierwszy w Polsce wydarzenia będą nowoczesne technologie w produkcji brzeczki.

Sympozjum European Brewery Convention (EBC) w tym roku odbędzie się we Wrocławiu

 

Sympozja to – obok kongresów EBC – największe i najważniejsze wydarzenia w kalendarium spotkań europejskich piwowarów. Organizowane co dwa lata licznie gromadzą przedstawicieli świata nauki oraz specjalistów związanych z branżą browarniczą. Dzięki staraniom Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie, w tym roku po raz pierwszy w blisko 70-letniej historii sympozjów EBC wydarzenie to odbędzie się w Polsce. Miastem-gospodarzem spotkania został Wrocław i jest to wybór nieprzypadkowy. Stolica Dolnego Śląska ma bowiem długą, browarniczą tradycję, bogatą historię i ofertę kulturalną, a co więcej  - została mianowana tegoroczną Europejską Stolicą Kultury. Goszcząc we Wrocławiu uczestnicy Sympozjum będą więc mieli szansę zaczerpnąć łyk kultury, nie tylko piwnej.

Wrześniowe Sympozjum będzie okazją do pogłębienia i uaktualnienia wiedzy dotyczącej nowoczesnych rozwiązań stosowanych przy produkcji brzeczki. Temat ten ostatni raz omawiany był podczas spotkania europejskich browarników w 1991 r. Ćwierć wieku później zagadnienie wraca do agendy Sympozjum. Odzwierciedla to dynamizm zmian zachodzących w obszarze technologii warzenia piwa, którym browarnicy muszą dotrzymać kroku, by sprostać wymaganiom nieustannie zmieniającego się piwnego rynku.

 

 

Z okazji Sympozjum, EBC we współpracy z wrocławskim Browarem Stu Mostów oraz Distelhäuser Brauerei podjęli się odtworzenia receptury Breslauer Schöps - piwa pszenicznego z lekkim aromatem kwasu mlekowego, znanego we Wrocławiu przed II wojną światową. Możliwość degustacji tego trunku będzie dodatkową atrakcją wrześniowego wydarzenia.

Na stronie http://www.ebc-symposium.org/www/ trwa rejestracja uczestników Sympozjum. Termin zgłaszania referatów na konferencję upływa 27 czerwca. Spotkanie odbywać się będzie w całości w języku angielskim.  

 

Dodatkowe informacje:
Danuta Gut
Dyrektor Biura Zarządu
Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce
e-mail: biuro@browary-polskie.pl

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ