Spożycie soków w Polsce rośnie. Wciąż jednak pijemy ich za mało
Według najnowszego raportu AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) spożycie soków w Polsce rośnie i nasz kraj jest kluczowym graczem na rynku sokowniczym w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednak Polacy piją wciąż za mało soków – tylko ponad 13 litrów rocznie na osobę, co stanowi ponad połowę mniej niż wiodące prym w zestawieniu Niemcy. Polacy są też dosyć konserwatywni jeżeli chodzi o smaki soków. Na czele rankingu wariantów smakowych praktycznie od zawsze stoją te same smaki, jak pomarańcza i jabłko.

Według najnowszego raportu AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) rynek soków notuje wzrosty (+10,6% w porównaniu z rokiem ubiegłym). Bezdyskusyjnie jednym z ważniejszych czynników wpływających na wzrost jest rosnąca świadomość zdrowotna Polskich konsumentów i promocja tej kategorii produktów, jako jednej z 5 zalecanych przez specjalistów porcji owoców i warzyw, które każdy powinien spożywać codziennie. Działania edukacyjne i promocyjne w tym zakresie prowadzone są przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, jak i samych producentów.
W ubiegłym roku polscy konsumenci wypili ok. 13 litrów soku owocowego na osobę rocznie. Z jednej strony to powód do dumy – po raz pierwszy przekroczyliśmy średnią europejską spożycia, która wyniosła w 2015 roku 12 litrów, z drugiej jednak nadal pijemy znacznie mniej soków, niż np. Niemcy. Pijemy też mniej, niż zalecają eksperci żywieniowi (optymalne spożycie to minimum 200 ml dziennie, czyli 60 litrów soku owocowego na osobę rocznie). Sok może stanowić jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów żywieniowych porcji owoców i warzyw, które powinniśmy spożywać codziennie.
„Soki to produkty w pełni naturalne, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z prawem do wszystkich soków owocowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż otrzymanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków tych również nie wolno dodawać żadnych cukrów ani słodzików. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Niestety spora część konsumentów na polskim rynku tego nie wie, przez co mamy do czynienia z dużą ilością powielanych niekorzystnych mitów na temat soków ” - komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
Rok 2015 to również rozwój nowych produktów w branży sokowej. Wymienić tutaj można np. soki tłoczone, czy skupienie się na dodatkach funkcjonalnych do soków, takich tak uzupełniające witaminy i błonnik, oraz na mieszankach owocowych posiadających działanie antyoksydujące.
Wyniki badań z AIJN 2016 Liquid Fruit, Market Report
Źródło: informacja prasowa
Fot. 123rf.com