Książęce Pierwsze Zbiory - wspomnienie lata w kuflu
Mocno grzejące słońce i pnące się w jego kierunku liście chmielu oraz dojrzewające szyszki – z tym koniec lata kojarzy się piwoszom. Dzięki piwu Książęce Pierwsze Zbiory wspomnienie to nabiera realnych kształtów i trafia prosto do kufli. Po raz kolejny, sezonowy wariant piwa Książęce uwarzony przez browarników z Tyskich Browarów Książęcych ze świeżych szyszek chmielu, pochodzących z tegorocznych zbiorów będzie można skosztować tylko w wybranych lokalach gastronomicznych na terenie całej Polski.

Koniec zbiorów chmielu na plantacjach to zarazem początek wyjątkowej pracy piwowarów z Tyskich Browarów Książęcych. Bowiem tylko raz w roku, na przełomie września i października, warzą oni Książęce Pierwsze Zbiory. Choćby dlatego sezonowy wariant piwa Książęce jest piwem szczególnym. Ponadto to doskonały przykład połączenia pasji i rzemiosła. Browarnicy uzyskują wyjątkowy aromat i piwną goryczkę poprzez wrzucanie do kadzi szyszek świeżego chmielu z tegorocznych zbiorów.
Już po raz trzeci z połączenia szyszek chmielu ze słodami karmelowym i pilzneńskim, powstało wyraziste w smaku, orzeźwiające piwo. Dzięki użytym chmielom, Marynce i Lubelskiemu, możemy wyczuć wyraźne zapachy róży, ziół i cytrusów. Chmielowa, szlachetna goryczka trunku, przyjemnie zaskakuje swoją rześkością. Tę niezwykłą kompozycję docenili sędziowie najważniejszego polskiego konkursu piwnego Good Beer 2016, nagradzając piwo Książęce Pierwsze Zbiory srebrnym medalem w kategorii jasny lager.
Pojawienie się w lokalach piwa Książęce Pierwsze Zbiory to prawdziwe święto piwoszy. Piwo bowiem jest nie tylko ukoronowaniem zbiorów chmielu, który rośnie i dojrzewa w słońcu na polskich plantacjach, ale także jego obecność w pubach jest dość krótka, bo browarnicy uwarzyli ograniczoną ilość tego złotego trunku. Warto więc odwiedzić wybrane lokale na terenie całej Polski i wznieść kuflem Książęcego toast za udane zbiory chmielu. Następna taka okazja będzie dopiero za rok.
Książęce Pierwsze Zbiory do lokali trafiło wraz z końcem października. Pełen wykaz miejsc można znaleźć na stronie www.ksiazece.pl. Sezonowego wariantu będzie można spróbować aż do wyczerpania zapasów.
Źródło, fot. Kompania Piwowarska