Partner serwisu
29 maja 2017

Już 26 września w Poznaniu Konferencja Bezpieczne Opakowania Żywności

Kategoria: Kierunek Spożywczy

26 września w Poznaniu w trakcie targów opakowań żywności PAKFOOD oraz żywności POLAGRA FOOD, Polska Izba Opakowań organizuje konferencje Bezpieczne opakowania żywności - Wpływ opakowań na trwałość i jakość produktu.

Już 26 września w Poznaniu Konferencja Bezpieczne Opakowania Żywności

 

Tematyka konferencji jest ukierunkowana na zagadnienia doboru opakowań do żywności mając na uwadze jej bezpieczeństwo rozumiane jako zachowanie walorów konsumpcyjnych. Omówione zostaną wymagania jakim powinny odpowiadać opakowania, na co zwracać uwagę zamawiając opakowanie z punktu widzenia tak rozumianego bezpieczeństwa żywności (przedłużenie terminu przydatności do spożycia i inne).

Omówione zostaną aspekty bezpieczeństwa żywności pakowanej próżniowo i w atmosferze MAP, a także najnowsze wytyczne dotyczące walidacji terminów przydatności.

 

Konferencja zostanie zorganizowana w dniu 26 września w godz. 10:00 – 14:30. Koszt uczestnictwa: 120 zł (netto) od osoby. Druga osoba z firmy korzysta z 50 proc. zniżki. Członkowie Polskiej Izby Opakowań korzystają z 50 proc zniżki. Liczba uczestników ograniczona.

 

Uczestnicy konferencji otrzymują bezpłatne zaproszenia na targi PAKFOOD, POLAGRA TECH i POLAGRA FOOD, materiały konferencyjne oraz katalog ofert branży opakowaniowej dla przemysłu spożywczego. Organizatorzy zapewniają również lunch i przerwy kawowe.

Wymienione wyżej warunki dotyczą uczestników, którzy nadeślą zgłoszenia do udziału w konferencji przed 30 czerwca na adres: biuro@pio.org.pl lub info@pio.org.pl. W załączeniu formularz zgłoszenia (do pobrania także na portalach Izby: www.pio.org.pl i www.pakowanie.info).

W wyniku konsultacji z użytkownikami i producentami opakowań do żywności w programie konferencji uwzględniono następujące zagadnienia (tematy):

  • Trwałość żywności jako determinanta w projektowaniu jej opakowań
  • Walidacja terminów przydatności do spożycia zapakowanej żywności
  • Bezpieczeństwo opakowań z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
  • Barierowość oraz szczelność opakowań do produktów spożywczych
  • Zmiany w przepisach dotyczących bezpieczeństwa opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Jakość i bezpieczeństwo produktu spożywczego w aspekcie techniki pakowania oraz rodzaju materiału opakowaniowego i funkcjonalności opakowania
  • Rola opakowań aktywnych i inteligentnych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności

 

Autorami referatów są wybitni specjaliści reprezentujący sferę nauki (uczelnie, instytuty i laboratoria badawcze) oraz praktyki. Konferencja przeznaczona jest w głównej mierze dla technologów żywności oraz technologów opakowań i pakowania.

Termin i miejsce konferencji ściśle wiąże się z najważniejszymi wydarzeniami wystawowo-targowymi z obszaru opakowań i żywności jakimi są: Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD oraz targi żywności POLAGRA FOOD i POLAGRA TECH (Poznań, 25-28 września 2017 r.) Uczestnictwo w Konferencji to dodatkowa okazja do zapoznania się z ekspozycją w/w targów.

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ