Partner serwisu
22 września 2017

Jakie jedzenie pasuje do piwa? To zależy od stylu

Kategoria: Alkohole

Czy do piwa pasują wyłącznie słone przekąski? Absolutnie nie. Każdy styl można łączyć z innymi produktami spożywczymi czy też potrawami, o czym informuje birofilia.org.

Jakie jedzenie pasuje do piwa? To zależy od stylu

O ile klasyczny lager faktycznie może najlepiej komponować się ze słonymi przekąskami czy też potrawami z grilla, tak już pozostałe piwne style - niekoniecznie. Z czym zatem można je łączyć?

Piwa pszeniczne

Są wyśmienitym dodatkiem do potraw obiadowych, sprawdzą się także podczas kolacji z przyjaciółmi. Orzeźwiający charakter Weissbier sprawdzi się w towarzystwie ryb, owoców morza i drobiu. W zależności od gatunku możemy go zaserwować z sałatkami owocowymi, czy nieco cięższymi, tradycyjnymi potrawami jak np. biała kiełbasa. Witbier to świetny kompan krewetek, łososia czy pieczonych ryb morskich.

Radlery

Lekkie piwa o niewielkiej zawartości alkoholu, są idealne na gorące lato. Idealnie gaszą pragnienie, niewielka goryczka przełamuje słodki aromat, dzięki temu mogą być alternatywą dla słodzonych napojów. Świetnie nadają się do włoskich, ziołowych makaronów, sałatek owocowych czy deserów. Na deser radlery będące połączeniem piwa i lemoniady najlepiej komponują się z babeczką z kremem cytrynowym lub deserem z dodatkiem owocowych sorbetów lub musów.

India Pale Ale

Świetnie sprawdzą się obiadowe, ostre aromaty rodem z kuchni meksykańskiej oraz bardzo lubiane przez mężczyzn steki wołowe. Można spróbować połączyć IPĘ z kuchnią azjatycką, gdzie pojawiają ostro-słodkie nuty smakowe, ponieważ takie kontrasty będą bardzo interesujące z kulinarnego punktu widzenia.

American Pale Ale

Intensywne trunki tego gatunku potrzebują do pary delikatnych, lekkich dań np. letniej sałatki. Jeżeli lubimy kuchnię z charakterem, APA lepiej sprawdzi się z bardziej wyrazistymi potrawami np. roladami wołowymi lub wieprzowymi, tartami przyrządzanymi na ostro, mięsnym sosem czy burgerami.

Koźlak

Tradycyjne potrawy z dzikiego drobiu czy dziczyzny, np. pieczonej kaczki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Do drobinajlepsze będzie Bursztynowe Ale, czyli American Amber Ale, które dzięki karmelowej nucie można również podać do deseru.

Porter bałtycki i Stout

Zamiast kawy lepiej wybrać milk stouta, który kolor ma bardzo zbliżony do małej czarnej. Dla osób, które pragną większych wrażeń smakowych polecany jest Porter bałtycki, który najlepiej sprawdzi się z czekoladowym brownie. Podobnie - gruszki w karmelu z gałką lodów lub bitą śmietaną, korzenna szarlotka polana gorzką czekoladą czy lody orzechowe to dobrane pary dla Portera bałtyckiego.

źródło: birofilia.org
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ